Průmysl a obchod

Lidé odmítají větrné elektrárny u Národního parku Podyjí

Občanské iniciativy z jihomoravské i dolnorakouské strany hranice společně bojují proti záměru některých obcí a podnikatelů v energetice zřídit na dohled česko-rakouského Národního parku Podyjí obří větrné elektrárny. Argumentují dramatickým snížením turistické atraktivity Podyjí, Vranovska a Bítovska.
Turismus je jednou z mála prosperujících hospodářských činností v oblasti, kde je nezaměstnanost vysoko nad deseti procenty, řekl ČTK Jiří Kacetl z Okrašlovacího spolku ve Znojmě a zastupitel Znojma. Společně s ním se proti záměru postavil i rakouský Bürgerinitiative Thayatal a některé další spolky. Obří Windpark Nord má vyrůst nedaleko Hardeggu na dohled moravské obce Šafov. Investoři, jimiž jsou Rakouské spolkové lesy a obce Hardegg, Langau a Weitersfeld, chtějí postavit 26 až 31 větrníků, které budou vysoké 150 metrů a lopatky se dostanou až do dvousetmetrové výšky nad zem. Park se má rozprostírat na 600 hektarech. Je jedním ze 22 vytipovaných míst dolnorakouskou vládou, kde by mohly nové větrné elektrárny stát.
Projekt je podle Kacetla nyní ve stadiu návrhu změny územního plánu Dolního Rakouska. Do 14. února k němu lze zaslat připomínky a dolnorakouská vláda má návrh schvalovat v květnu. „Naše připomínky, i připomínky Národního parku Podyjí a dalších institucí, jsme poslali společně přes Ministerstvo životního prostředí ČR. Zatím však nepřišla z Rakouska žádná reakce,“ řekl Kacetl.
Občanské iniciativy se obávají nejen vizuálního dopadu na krajinu, který by dostal nové industriální dominanty a v noci by okolí zahltil desítkami blikajících červených světel, ale také narušení ekosystému národního parku. „Představuje těžce vydobytá, mezinárodně vysoce ceněná chráněná přírodní území, jakož i rozšiřující se oblast Natura 2000. Jde o ekologicky nejcennější plochu mezi Vídní a jihomoravským prostorem. Měl by být využíván v rámci umírněného cestovního ruchu jako atraktivní výletní cíl a rekreační oblast,“ zdůraznil v tiskové zprávě Helmut Salek z Bürgerinitiative Thayatal. Upozornil také na studii, podle níž by stačilo zmodernizovat současné rakouské větrné elektrárny, čímž by se ročně vyrobilo navíc 3000 megawatt, což odpovídá výkonu 1000 větrných elektráren. Rakousko je navíc energeticky soběstačné.
Opatrně se k záměru staví podle jedné z rakouských rozhlasových stanic také dolnorakouský hejtman Erwin Pröll. Podle něho je třeba dbát i na estetiku krajiny a větrníky stavět tam, kde je vítr dostatečně silný, což v Podyjí velkou část roku není. „Vysoce ceněné chráněné oblasti by nyní neměly být ohrožovány ukvapenými a čistě ekonomicky racionálními rozhodnutími,“ doplnil ředitel rakouské části národního parku Robert Brunner.
Kacetl nyní oslovil ještě představitele mikroregionu Vranovsko, aby se na jednotném stanovisku dohodli jak starostové dotčených obcí, tak místní podnikatelé v cestovním ruchu a vznesli připomínky prostřednictvím Ministerstva životního prostředí ČR.
zpráva ČTK