Průmysl a obchod

Masarykova univerzita získala od restituentů pozemky pod kampusem

Masarykova univerzita koupila za 30 miliónů korun první skupinu pozemků pod kampusem v Brně-Bohunicích. Prodali je restituenti – dědicové významného prvorepublikového průmyslníka Pavla Kohna. Naplnila se tak smlouva o smlouvě budoucí z roku 2004.
Škola očekává, že postupně odkoupí také další parcely Kohnových. Dohromady tvoří 15 procent z celkové plochy pozemků pod areálem. ČTK to sdělila mluvčí školy Tereza Fojtová.
Kohn před druhou světovou válkou skoupil v Brně stovky strategických pozemků na různých místech, kde očekával rozvoj a novou výstavbu. Po roce 1989 na ně rodina uplatnila restituční nárok. Vydání majetku však komplikovaly složité právní spory, protichůdná soudní rozhodnutí i neshody mezi skupinami dědiců. Masarykova univerzita je podle Fojtové zřejmě první institucí v Brně, které se podařilo letitý majetkoprávní problém s dědici Kohna vyřešit.
„V roce 2004 se univerzitě po dlouhém vyjednávání podařilo uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě, která zajišťovala, že pokud Kohnovi v restituci uspějí, pozemky pod kampusem prodají právě Masarykově univerzitě za předem dohodnutou a příznivou cenu stvrzenou ve smlouvě,“ popsal kvestor univerzity Ladislav Janíček. Nyní se dohoda, jejíž platnost vyprší v březnu 2014, začíná postupně naplňovat.
Součástí dohod mezi univerzitou a potomky Pavla Kohna bylo i vypsání Kohnova stipendia. Od roku 2006 umožnilo stipendium jednomu britskému a pěti americkým studentům pobyt na Masarykově univerzitě v délce jednoho až deseti měsíců. Jméno Pavla Kohna nese také jeden z ústředních pavilonů Univerzitního kampusu v Bohunicích.
Kampus poskytuje zázemí 5000 studentů a 1000 vědců a učitelů Lékařské a Přírodovědecké fakulty a Fakulty sportovních studií. Stavba si vyžádala více než 5 miliard korun. Rozvoj celého území pokračuje stavbou dalších pavilonů pro vědecká centra, zejména pro Středoevropský technologický institut (CEITEC) a Centrum pro výuku a výzkum v oblasti experimentální, systematické a ekologické biologie (CESEB) za další 2 miliardy korun.
Kohn byl před druhou světovou válkou jedním z nejbohatších Brňanů. O svůj majetek přitom přišel dvakrát. Nejprve kvůli svému židovskému původu v roce 1940, znovu pak po válce, kterou prožil v Británii.
zpráva ČTK