Průmysl a obchod

Metrostav dokončí stavební část tunelu Blanka do 30. září

Metrostav dokončí stavební část tunelu Blanka do 30. září. ČTK to řekl mluvčí Metrostavu František Polák. Přesný termín otevření chce náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) znát do tří týdnů. Je přesvědčen, že se tunel do konce září podaří zprovoznit celý, tedy včetně instalace a zprovoznění technologií, řekl Nouza novinářům na prohlídce stavby.
 
V tunelu dělníkům zbývá dokončit pouze drobné stavební práce, například spárování nebo nalepení chybějících dlaždiček. Je jím v současné době možné bez potíží projet po novém asfaltu, na kterém jsou částečně namalovány i dopravní čáry, nainstalovány jsou i informační tabule nebo signalizace. Kvůli dělníkům je ale omezena rychlost pracovních aut na 30 kilometrů v hodině.
Hlavní stavební práce se v současné době odehrávají především na Trojském mostě, bez kterého není zprovoznění tunelového komplexu možné. Dokončit je potřeba mimo jiné jeho odvodnění nebo osvětlení.
Podle Poláka se na stavbě v těchto dnech pohybují desítky až stovky dělníků. Svou práci by měli dokončit do 30. září, na kdy je naplánováno předání stavby městu. Do té doby Metrostav plánuje upravit i stavbou dotčený park na Letné nebo další parky, které v souvislosti s výstavbou Blanky vzniknou.
Zprovoznění Blanky by ale ještě mohlo oddálit dokončení technologické části a velínů, které Praha zadala teprve nedávno. I když většina technologií je již v tunelu osazena, bude je nyní ještě nutné komplexně vyzkoušet, tedy například nastavit vzduchotechniku. Zkoušky bude podle Nouzy možné spustit až ve chvíli, kdy budou v tunelu dokončeny veškeré stavební práce.
Nouza je přesvědčen, že se vše dá do konce září stihnout. Den, kdy by se tunelovým komplexem měli projet první lidé, chce náměstek znát do tří týdnů. Do té doby bude sestaven harmonogram všech potřebných prací souvisejících s výstavbou technologií. Kritici například z řad opozice namítají, že zářijový termín je nereálný. První auta prý podle nich tunelem projedou nejdříve na konci roku. Tunelový komplex by měl stát 36 miliard korun. Stavba měla být původně o deset miliard levnější a sloužit řidičům už v roce 2011.
Po oficiálním otevření budou řidiči v tunelu jezdit ve zkušebním provozu. Ten bude podle Nouzy trvat déle než jeden rok a Praha během něj bude moct uplatňovat garance na případné závady. Až poté bude moci komplex získat kolaudaci.
zpráva ČTK