Průmysl a obchod

Metrostav koupil od slovenského Doprastavu dvě společnosti

Tuzemská stavební společnost Metrostav koupila od spřízněné slovenské firmy Doprastav společnosti PK Metrostav a Doprastav Asfalt. Doprastav, který se propadl do ztráty, patří stejně jako Metrostav do skupiny DDM Group.

Cenu společnosti neuvedly, Doprastav se ale díky prodeji dostal k potřebné hotovosti. Informuje o tom deník E15.
PK Metrostav a Doprastav Asfalt provozují devět lomů a řadu obaloven vyrábějících asfalt včetně jednoho provozu v Polsku. „Rozšiřujeme angažovanost v zahraničí. Lomy jsou v místech budoucí výstavby komunikací a i obalovny jsou umístěny v atraktivních lokalitách,“ řekl deníku mluvčí Metrostavu František Polák. Neřekl, zda hlavním důvodem transakce, byla pomoc slovenské firmě.
Samotný Doprastav přiznává, že má hospodářské problémy. „My jsme to udělali jen kvůli získání potřebných peněz,“ řekl slovenským Hospodářským novinám prezident firmy Dušan Mráz. Nevylučuje, že bude mít Doprastav šanci získat obě společnosti zpátky, protože se momentálně uchází o dvě lukrativní zakázky na stavbu slovenských dálnic.
Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Loni zaměstnával v průměru 3106 lidí. Čistý zisk firmy činil předloni 704,5 miliónu korun.
zpráva ČTK