Průmysl a obchod

Metrostav zahájí pětimiliardové opravy varšavského okruhu v říjnu

Metrostav zahájí pětimiliardovou modernizaci části varšavského okruhu už letos v říjnu. Na dnešním setkání v polském hlavním městě se na tom dohodli generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát a generální ředitel organizace Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrád (GDDKiA) Lech Witecki. 
 
Právě GDDKiA, což je polská obdoba českého Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), modernizaci důležité dopravní tepny financuje. Součástí rekonstrukce bude i rozšíření mostu přes řeku Vislu.
Zakázka na modernizaci 4,6kilometrového průtahu polským hlavním městem a mostu přes Vislu vyjde na 796 miliónů zlotých (zhruba 4,9 miliardy korun). Metrostav by měl práce skončit do října 2015, jinak Varšava přijde o dotace z EU.
Součástí zakázky je rekonstrukce mostu Generála Stefana Grota-Roweckého, který bude rozšířen na pět jízdních pruhů v každém směru. Metrostav také postaví část rychlostního metropolitního okruhu, který Varšava buduje.
Polsko v současné době staví moderní dálniční síť, která má nahradit zastaralé a poničené silnice z dob komunismu. Na stavbu země čerpá peníze z unijních rozvojových fondů. Za loňský rok Varšava vynaložila na modernizaci silniční sítě 22 miliard zlotých (přes 134 miliard korun).
Stavební společnost Metrostav se letos stala z pohledu tržeb lídrem českého trhu. Celkové tržby Metrostavu loni klesly na 20,83 miliardy z předloňských 21,67 miliardy korun. Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let.
Do skupiny Metrostavu patří například i stavební firma Subterra, kapitálově propojený je také například se společností Zakládání staveb. V poslední době se firma i kvůli nedostatku stavebních zakázek stále častěji zaměřuje na zahraniční trhy, například na Islandu nyní staví 7,9 km dlouhý silniční tunel za 9,3 miliardy islandských korun (asi 1,5 miliardy korun).
zpráva ČTK