Průmysl a obchod

Metrostav zahájil ražbu nejdelšího islandského tunelu za 1,5 mld.

Metrostav zahájil ražbu nejdelšího silničního tunelu na Islandu za 9,3 miliardy islandských korun (1,5 miliardy Kč). Využije na to zaměstnance z ČR, pro které zde nemá práci. ČTK to řekl mluvčí Metrostavu František Polák. 
Stavbu zahájili raziči slavnostním odpalem v portálu Eskifjörður na východním pobřeží Islandu.
„Dvoupruhový tunel Norðfjörður vytvoří přeložku proslulé silnice č. 92, která spojuje vesnici Eskifjörður s městečkem Neskaupstaður a zejména v zimě vyžaduje notnou dávku řidičského umění i odvahy. Nejkomplikovanější součást silnice je jednopruhový tunel o délce 640 metrů, v němž se auta mohou vzájemně vyhýbat pouze díky několika rozšířením,“ uvedl Polák a dodal, že důležitost této dopravní spojnice umocňuje fakt, že v Neskaupstaðuru se nachází oblastní nemocnice a střední škola. „Nově navržené dopravní spojení povede jen několik desítek metrů nad hladinou moře,“ dodal Polák.
Veškeré ražby se provedou tradiční severskou tunelovací metodou Drill&Blast, která spočívá v rozpojování horniny za použití trhavin. „Stavbaři Metrostavu budou postupovat ze dvou míst najednou: z portálu Eskifjörður do vzdálenosti 4,8 kilometru a z portálu Norðfjörður do vzdálenosti 2,7 kilometru. V obou případech půjde o ražby směrem vzhůru. Daleko k civilizaci má zejména portál Norðfjörður. Nejbližší obydlený dům leží asi pět kilometrů po nezpevněné a v zimě obtížně udržované cestě,“ přiblížil Polák specifika stavby, která by měla být dokončena na podzim 2017.
Investorem projektu je společnost Vegagerðin, která představuje islandskou obdobu českého Ředitelství silnic a dálnic. Zhotovitelem díla je sdružení Metrostavu a místní společností Suðurverk. „Pro výstavbu tunelu budeme využívat i dopravovat na Island vlastní kapacity, a to i kvůli nedostatku práce v ČR, zejména v segmentu tunelových staveb,“ řekl před časem Polák.
Metrostav má s ražbou tunelů na Islandu zkušenosti. Před třemi let zde dokončili dva jiné silniční tunely Siglufjörður a Ólafsfjörður o celkové délce téměř 11 kilometrů.
Vizualizace projektu naleznete zde.
 
Stavební společnost Metrostav se letos díky vyššímu poklesu u konkurence stala z pohledu tržeb lídrem trhu. Celkové tržby Metrostavu loni poklesly na 20,83 miliardy z předloňských 21,67 miliardy korun. Zisk před zdaněním v roce 2012 naopak mírně vzrostl na 908,483 miliónu korun z 856,674 miliónu v roce 2011. Čistý zisk se však kvůli opravným položkám souvisejícím s podnikáním na Slovensku loni propadl na 288,578 miliónu korun z předchozích 704,454 miliónu korun.
Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostavu patří například i stavební firma Subterra, kapitálově propojený je také například se společností Zakládání staveb.
zpráva ČTK
foto archiv společnosti Metrostav