Průmysl a obchod

Metrostavu loni stouply tržby, zisk se kvůli odpisům snížil

Tržby přední tuzemské stavební společnosti Metrostav loni nepatrně vzrostly na 26,674 miliardy korun. Zisk před zdaněním se snížil meziročně přibližně o 30 procent ze zhruba jedné miliardy v roce 2011 na 740,6 miliónu korun. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.
„Výkony jsou srovnatelné s předchozími lety, k žádné výraznější změně nedošlo. Důvodem poklesu hospodářského výsledku před zdaněním je to, že jsme vytvořili opravné položky na naše finanční investice do dceřiných společností. Jejich hodnota se totiž snížila,“ vysvětlil pokles čistého zisku Pilát s tím, že hospodářské výsledky za loňský rok jsou v souladu s plánem společnosti.
Metrostav před časem oznámil, že od společnosti Doprastav působící na Slovensku koupil firmy PK Metrostav a Doprastav Asfalt, které provozují na Slovensku devět lomů a několik obaloven vyrábějících asfaltové směsi.
Údaje za loňský rok jsou však předběžné, ještě je totiž neschválila valná hromada Metrostavu. Ta zasedne na začátku května.
„Na letošek plánujeme přibližně stejné výsledky, jakých jsme dosáhli v loňském roce. Po dobu recese se pohybujeme zhruba ve stejných hodnotách. Vzhledem k inflaci je to možná stagnace, ale držíme se na svých číslech,“ podotkl šéf Metrostavu.
Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostavu patří například i stavební firma Subterra, kapitálově propojený je také například se společností Zakládání staveb.
zpráva ČTK