Průmysl a obchod

Moravské naftové doly otevřely zásobník plynu za 1 miliardu

V Uhřicích na Hodonínsku otevřely Moravské naftové doly (MND) nový podzemní zásobník plynu. Jeho stavba stála téměř miliardu korun. Zásobník má kapacitu 100 miliónů metrů krychlových. Firma jej postavila za dva roky. Ve stejné lokalitě má ještě zásobník s kapacitou 180 miliónů metrů krychlových. Do zásobníků plynu investuje i konkurence, například RWE.
Nový zásobník je součástí plynárenské soustavy, využívat jej budou obchodníci se zemním plynem. Systém zásobníku dokáže přejít z režimu vtláčení do režimu plného odběru za méně než šest hodin. Bude sloužit k vyrovnávání sezonních změn ve spotřebě plynu a k zajišťování bezpečnosti soustavy v případě výpadků dodávek.
MND plánují další investice. Například výstavbu obřího skladu plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Po vyřízení všech potřebných dokumentů by se mělo začít stavět příští rok, zásobník by měl být dokončen v roce 2017.
„Dnešní objem zásobníků na území ČR je přes 30 procent roční spotřeby. Máme za cíl se dostat někam nad 40 procent,“ řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.
Česká skupina MND se zaměřuje na průzkum a těžbu ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činnost a také na skladování a obchodování s plynem. Jejím jediným akcionářem je KKCG Oil & Gas B. V., jejíž aktiva přesahují 25 miliard Kč a kterou vlastní Komárkova finanční a investiční skupina KKCG.
zpráva ČTK