Průmysl a obchod

Motivační stipendia pro nadané středoškoláky na Fakultě stavební ČVUT

Přijetí bez přijímaček a motivační stipendium ve výši deset tisíc nebo sedm a půl tisíce korun nabízí středoškolákům s dobrými výsledky v matematice pražská Fakulta stavební ČVUT. Na studijní program Architektura a stavitelství budou přijati všichni uchazeči, kterým byla prominuta přijímací zkouška z matematiky a kteří zároveň získají odpovídající počet bodů z přijímací zkoušky z architektury. Na ostatní studijní programy budou přijati všichni uchazeči, kterým byla prominuta přijímací zkouška z matematiky. Podmínky prominutí přijímací zkoušky z matematiky jsou zde. Děkan se rozhodl navíc podpořit ty nejnadějnější i speciálním stipendiem, které naběhne už v prvním semestru. Podmínkou je, že budou studenty bakalářského programu a půjde o jejich první studium na fakultě.

Motivační stipendium Fakulta stavební ČVUT v Praze poprvé vypsala pro akademický rok 2019/2020. Jeho cílem je podpořit středoškoláky vynikající v matematice, kteří nastoupili do prvního ročníku bakalářského studia. Letos díky němu 61 studentů získalo celkem 467 500 korun. Stipendium ve výši 10 000 korun obdrželi studenti, kteří složili maturitní zkoušku Matematika+ s výsledkem „výborně“, po 7500 Kč si odnesli studenti, jež dostali v přijímacím testu z matematiky na Fakultě stavební ČVUT 19 nebo 20 bodů z 20 možných nebo kteří doložili průměr známek na vysvědčení z předmětu Matematika 1,00.

„Motivační stipendium jsme zvolili jako formu ocenění těchto středoškoláků s vynikajícími znalostmi matematiky za jejich zájem věnovat se v dalším studiu stavebnictví, architektuře nebo geodézii na naší fakultě. Zároveň jsme je tak chtěli podpořit na začátku studia, protože prospěchové stipendium je možné získat až od druhého semestru,“ říká prof. Zuzana Pešková, proděkanka pro pedagogickou činnost Fakulty stavební ČVUT.

Zájem studentů o tento benefit potvrzuje i Ivana Hofmanová ze studijního oddělení fakulty. „Naše stipendium je velkorysé a uchazeči o studium se na něj hodně ptají. Spolu s dotazem na podmínky přijetí bez přijímacích zkoušek jsou to nejčastější otázky, které zodpovídáme.“

Více o motivačním stipendiu se dočtete v opatření děkana

tisková zpráva, wd