Průmysl a obchod

Mrakodrap v Praze na Pankráci změnil majitele

Nejvyšší kancelářská budova v Česku City Tower v Praze na Pankráci má nového majitele. Společnost Marpona prodala nemovitost firmě Consideratio, která patří přes společnost Fintop do holdingu Proxy-Finance. ČTK informaci o obchodu potvrdil zástupce skupiny Stanislav Zeman. Hodnotu transakce společnost nesdělila. Realitní poradenská firma DTZ však odhaduje, že by to mohl být realitní obchod roku.
Marpona v roce 2009 kupovala budovu od developerské firmy ECM, tehdy dala za mrakodrap 130 miliónů eur, což je podle současného kurzu asi 3,3 miliardy korun. Také tehdy to byla největší nemovitostní transakce roku. Na tehdejší transakci se jako zprostředkovatel podílela skupina J&T.
Předními postavami holdingu Proxy-Finance jsou finančníci Peter Vajda a Václav Foglar. Do skupiny patří například makléřská společnost BH Securities. Skupina v současnosti mimo jiné působí také v byznysu kolem slunečních elektráren, podílela se rovněž na reorganizaci Kordárny, zadluženého výrobce technických tkanin z Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Proxy-Finance patřila mezi menšinové akcionáře zkrachovalé Investiční a Poštovní banky.
City Tower nabízí k pronájmu kolem 44 000 metrů čtverečních kanceláří a dalších ploch. Největším nájemcem výškové stavby je Raiffeisenbank. Budova má 27 nadzemních pater a měří 109 metrů. Aktuálně je stále nejvyšší budovou v Česku. Nad tuto výšku se má ale dostat aktuálně stavěná AZ Tower v Brně. Ještě výš, a sice až na 139 metrů, míří plánované kancelářské věže, které chce v Praze na Chodově postavit skupina PPF.

zpráva ČTK