Průmysl a obchod

MZe zrušilo tendr na obnovu kladrubského hřebčína

Výběrové řízení na obnovu kladrubského hřebčína za 300 miliónů korun bylo zrušeno. Informovalo o tom Ministerstvo zemědělství ČR (MZe). Úřad začíná připravovat nový tendr, který bude vypsán co nejdříve v letošním roce, aby chátrající hřebčín nepřišel o peníze z evropských fondů. Zakázku vyšetřuje policie, několik manažerů soutěžících firem skončilo od začátku června ve vazbě.
„Důvodem zrušení je špatné světlo, které na toto výběrové řízení vrhá současné policejní vyšetřování firem, které o zakázku na rekonstrukci hřebčína usilovaly,“ uvedlo ministerstvo, které zakázku zrušilo po dohodě s ministerstvy kultury a pro místní rozvoj a za vědomí Ministerstva financí ČR.
Podle posledních informací Vrchního státního zastupitelství v Praze a Okresního soudu v Pardubicích bylo v případu dosud obviněno devět lidí. Osm z nich soud do vazby, aby neovlivňovali vyšetřování. Dotyční byli začátkem měsíce po rozsáhlé razii na východě Čech i Praze obviněni ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.
zpráva ČTK