Průmysl a obchod

MŽP chce na zateplení veřejných budov poslat 2,5 miliardy korun

Alespoň částečně chce Ministerstvo životního prostředí ČR v příštím roce vyhovět poptávce po dotacích do zateplování veřejných budov. Z programu Zelená úsporám letos ministr Tomáš Chalupa (ODS) se souhlasem vlády vyškrtl projekty na zateplení veřejných budov za celkem čtyři miliardy. V příštím roce proto ministerstvo plánuje nabídnout na zateplení veřejných budov 2,5 miliardy z evropského operačního programu Životní prostředí.
Zateplování patří mezi nejžádanější dotační tituly, řekl novinářům Chalupův první náměstek Jakub Kulíšek. Podle ředitelky Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Radky Bučilové budou letos odmítnutí žadatelé ze Zelené úsporám příští rok moct využít k získání dotace na veřejnou budovu dříve vyplněné formuláře. Kritéria budou ale o něco přísnější kvůli novým pravidlům EU. Informace zájemci získají na webu fondu.
Ministr Chalupa řekl, že všech asi 79 000 soukromých žádostí podaných v programu Zelená úsporám je zúřadovaných. Podmínky nesplnilo 2600 žádostí. Za posledních deset měsíců bylo vyplaceno 8,4 miliardy korun, což je čtyřikrát více než v uplynulých dvou letech dohromady, řekl ministr. Letos se podle něho nepodaří vyčerpat asi 1,7 miliardy korun, budou přesunuty do příštího roku.
„Jsme schopni pokrýt všechny soukromé žádosti,“ uvedl Chalupa. Nyní je podle něho program v plusu 113 miliónů korun, částka se ale stále mění. Pokud peníze zbudou, chce je ministr použít na nejlepší veřejné projekty.
Zpět do financování programu se mají vrátit podle ministerstva i dotace, u kterých kontrola prokáže, že byly využity v rozporu se smlouvou. Celkem má do konce příštího roku SFŽP zkontrolovat 4000 projektů. Zatím komise uzavřely kontrolu 764 míst, dalších 29 kontrol zahájily. Dotaci z tohoto počtu zkontrolovaných žadatelů musel vrátit jeden.
zpráva ČTK