Průmysl a obchod

MŽP souhlasí se vznikem letiště ve Vodochodech

Ministerstvo životního prostředí souhlasí se vznikem letiště ve Vodochodech. V rámci řízení o dopadu projektu na životní prostředí (EIA) si ale vymínilo 124 podmínek, které jsou nezbytné pro zachování životního prostředí a ochranu obyvatel před hlukem.
Požaduje například dostavět chystaný přivaděč na dálnici D8 a omezení pro noční lety. Úřad to uvedl na svých internetových stránkách. Se stavbou letiště ostře nesouhlasí obce v okolí, proti je i Středočeský kraj.
Mezi podstatnými připomínkami uvedlo ministerstvo zejména ty, které chrání zdraví obyvatel a omezují počet startů a přistání letadel a rozměry strojů, které bude moci vodochodské letiště přijímat. Za rok tak podle úřadu může vodochodské letiště odbavit 35 000 startů a přistání, což je zhruba čtvrtina objemu odbavených strojů na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni. Další podmínkou je zákaz plánování startů a přistání letadel od 22.00 do 6.00 a zákaz přijímat letadla s rozpětím křídel nad 36 metrů.
Obce v okolí Letiště Vodochody sdružené do iniciativy Stop Letišti Vodochody nesouhlasí s kladným posudkem dokumentace procesu posuzování jeho vlivů na životní prostředí. Podle starostky Máslovic u Prahy, které patří do sdružení, nemohou připomínky ministerstva zajistit, aby se nezhoršily podmínky pro život lidí v okolí letiště. „Využijeme všechny možnosti jak rozšíření letiště zabránit,“ uvedla Vladimíra Sýkorová. Obce se zejména chtějí účastnit dalšího procesu, kam bude patřit územní nebo stavební řízení. Už v minulosti obce uvedly, že budou zvažovat právní kroky proti výstavbě letiště.
S rozšířením letiště nesouhlasí ani Středočeský kraj, podle něhož jsou například v ekologické studii chyby. „Domníváme se, že nebyly vypořádány všechny připomínky obyvatel obcí dotčených provozem dopravního terminálu. Mám obavu, že stavba letiště negativně ovlivní okolí,“ uvedl mimo jiné hejtman Josef Řihák (ČSSD). Podle něj je vhodnější alternativou výstavba paralelní dráhy na Letišti Václava Havla, jejíž přípravu nedávno zastavil krajský soud. Kraj proti tomuto rozhodnutí podal kasační stížnost. Nová dráha by na největším tuzemském letišti mohla být zprovozněna v roce 2018 nebo 2019.
Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 miliónu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016.
zpráva ČTK