Průmysl a obchod

Na Klínovci bude do zimy čtyřsedačková lanovka a delší sjezdovka

Na krušnohorském Klínovci začala výstavba nové čtyřsedačkové lanovky a současně práce na prodloužení sjezdovky Pařezovka na dvojnásobek. Obě akce mají skončit do 25. listopadu. Náklady na první etapu projektu nazvaného Nový Klínovec, který je rozdělený do čtyř jednotlivých částí, jsou asi 150 miliónů korun. ČTK o tom informoval provozovatel Skiareálu Klínovec Martin Píša.
Výstavbu a montáž lanové dráhy zajišťuje firma Kers. Zároveň se postará i o prodloužení sjezdovky Pařezovka. Technologii čtyřsedačkové lanovky s kryty, takzvanými bublinami, které ochrání lyžaře při nepříznivém počasí, dodá rakouský výrobce Doppelmayr. Lanovka bude mít kapacitu 2400 osob za hodinu a přepravovat je může až rychlostí pět metrů za vteřinu. Lanovka tohoto typu bude zatím první v Česku.
Sjezdovka Pařezovka byla dosud dlouhá zhruba 700 metrů. Nyní se prodlouží na dvojnásobek s tím, že povede přes silnici do areálu. Nad cestou vznikne mostní konstrukce. Současně bude vybudována nová vodní nádrž o objemu kolem 12 000 metrů krychlových pro posílení zasněžování. Do listopadu bude hotový i vlastní zasněžovací systém a příjezdový koridor z centrálního parkoviště. Nová lanovka nahradí tři staré pomy a poslouží také pro sjezdovku Přemostěná.
V dalších částech projektu je počítáno s vytvořením nové sjezdovky na jižní straně Klínovce směrem do Jáchymova. Na tuto etapu má dojít podle projektu Nový Klínovec asi v roce 2015. Provozovatelé klínoveckého areálu na realizaci spolupracují s Jáchymovem, který se má postarat o novou příjezdovou cestu a parkoviště pro 600 automobilů u stanice plánované čtyřsedačkové lanovky dlouhé kolem 2,3 kilometru. Nová, kompletně zasněžovaná sjezdovka má potom být dlouhá skoro tři kilometry.
Celý projekt výstavby krušnohorského skiareálu Nový Klínovec by měl skončit v roce 2020. V poslední etapě počítá se stavbou lanovky a sjezdovky Fuchsloch, která umožní fyzické propojení s německým areálem na Fichtelbergu. Na severozápadní straně Klínovce má vzniknout dvoukilometrová sjezdovka s čtyřsedačkovou lanovou dráhou, která bude mít nástupiště spojené s lanovkou z německé strany.
zpráva ČTK