Průmysl a obchod

Na Klínovci byla po rekonstrukci opět otevřena rozhledna

Možnost po letech se podívat do okolí z vrcholu věže využily hned první den stovky lidí. Jeden ze symbolů Krušných hor město Boží Dar zrekonstruovalo za zhruba 15 miliónů korun. Z toho 85 procent město získalo z přeshraničního dotačního programu Cíl 3.
Akci přálo počasí, bylo jasno a vidět bylo možné desítky kilometrů daleko. Jen prudký nárazový vítr, který zvlášť na vrcholu věže vanul, připomínal, že je Klínovec nejvyšší horou Krušných hor.
„Součástí projektu bylo i vybudování nové stezky, která vede na Klínovec. Zároveň se nám z jiného projektu podařilo vybudovat novou komunikaci, která na Klínovec převedla inženýrské sítě, vodu a kanalizaci,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.
Ještě před několika lety měla přitom rozhledna špatné vyhlídky na přežití. Byla ve zdevastovaném stavu, uzavřená a postupně se začala rozpadávat. Při její rekonstrukci se proto musely kameny, z nichž byla postavena, rozebrat a označit a prakticky celou rozhlednu bylo nutné postavit znova.
Rozhledna byla poprvé otevřena v roce 1884. Později k ní byla dostavěna restaurace. Ta je nyní zavřená a také ve zdevastovaném stavu. Na její rekonstrukci ale bude muset město získat zřejmě další dotaci.
zpráva ČTK