Průmysl a obchod

Na letňanském výstavišti PVA údajně rostou černé stavby

V Pražském výstavním areálu (PVA) v Letňanech údajně společnost ABF staví bez potřebných povolení výstavní haly. Tvrdí to mluvčí konkurenční společnosti Terinvest Jakub Špaček. Špaček ČTK řekl, že dělníci již na halách připevňují opláštění. Vedoucí odboru výstavby Prahy 18 Václav Ryčl potvrdil, že se stavbami úřad zabývá. Zda jde o takzvané černé stavby, ale nechtěl komentovat.
„Všimli jsme si toho. Prošetřujeme to, je to čerstvá událost,“ řekl ČTK Ryčl. Bližší informace podle něj úřad poskytnout nemůže, protože se týkají pouze účastníků případného řízení.
„Konstrukce jsou kotveny do země, staví se piloty. Tudíž jde o stavby stálého charakteru,“ řekl Špaček z Terinvestu. ABF podle něj nemá stavební povolení. „Navíc staví v místech, kde je stavební uzávěra,“ dodal.
ABF považuje tvrzení Terinvestu za „štvavou kampaň“, která má očernit firmu. „Jedná se o štvavou a útočnou kampaň, jejímž cílem je stejně jako loni poškodit společnost ABF a podzimní veletrhy,“ řekl ČTK mluvčí ABF Aleš Klíč. K tvrzení Terinvestu o údajných černých stavbách se ale nevyjádřil.
Situace na letňanském výstavišti je komplikovaná. Firmy Terinvest a ABF společně před lety založily správcovskou firmu PVA servis a na výstavišti pořádaly veletrhy. Poté ale začaly vést několik sporů. Neshody vyvrcholily loni na jaře, kdy Terinvest oznámil, že prostor výstaviště opouští a rozebere polovinu hal. Ty začal rozebírat na konci června, celkem šlo o téměř 15 000 metrů čtverečních výstavních ploch. I kvůli bourání firmy vedly soudní spory, vzájemně také na sebe volaly bezpečnostní agentury.
Několik hal bylo nakonec demontováno, ABF poté v červnu 2010 oznámila, že na jejich místě vybuduje do roku tři nové haly o celkové ploše 13 000 metrů čtverečních. Do pěti let by se k nim mělo připojit nové multifunkční centrum s kongresovým zázemím a hotel pro 300 až 400 osob.
Před rokem Terinvest podal na ABF návrh na insolvenci. Podle Špačka Terinvest požadoval asi 2,5 miliónu korun. ABF již částku zaplatila, firmy se ale ještě přou o úroky.
zpráva ČTK