Průmysl a obchod

Na opravy prvních pěti úseků D1 se přihlásilo po dvanácti firmách

Ve druhém kole výběrového řízení na opravu brněnské dálnice D1 se na každý z pěti úseků, které mají být modernizovány, přihlásilo 12 firem. ČTK to řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Celkem podalo nabídku na opravy dálnice 13 uchazečů, ne všichni však podali nabídky na všech pět úseků, na které byly vypsány soutěže samostatně. Vítěze tendrů určí vládou jmenovaná komise, která bude zasedat od pondělí 7. ledna do pátku 11. ledna. Příští pátek je tak nejbližším termínem, kdy by mohli být známi vítězové jednotlivých tendrů.
Do prvního kola výběrového řízení se na všechny úseky přihlásilo 13 společností včetně hlavních hráčů na tuzemském trhu, jako jsou Metrostav, Eurovia nebo Strabag. Ve druhém kole řízení ale nepodala společnost Strabag nabídku na stavbu úseků Šternov–Psáře a Loket–Hořice, uvedla Ledvinová. Soutěž o modernizaci dálnice mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, Lhotkou a Velkou Bíteší a Velkou Bíteší a Devíti kříži dále vzdala společnost Dálniční stavby Praha.
V prvním kole ŘSD hodnotilo, zda jednotliví uchazeči splňují podmínky veřejné soutěže, nyní se hodnoticí komise zaměří na nabídkovou cenu stavby. Ta bude podle dokumentace k zakázce tvořit 90 procent hodnocení, zbytek připadne na délku poskytnuté záruky.
Zájem 12 uchazečů o každý z vyhlašovaných tendrů znamená podle Petra Moose z dopravní fakulty pražské ČVUT značnou šanci dosáhnout výhodnější výslednou cenu. To se ředitelství silnic v posledních měsících daří dlouhodobě, doplnil s tím, že věří, že všichni uchazeči splní kvalifikační podmínky a soutěž proběhne férově a tudíž i úspěšně pro stát.
Celkovou hodnotu zakázek Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odhadlo na 4,4 miliardy korun. Deník E15 však píše, že podle prvních výsledků soutěže stát může modernizaci pořídit mnohem levněji. Například za modernizaci sedmikilového úseku Šternov–Psáře chce firma Dálniční stavby Praha po státu necelých 500 miliónů korun, přičemž původní odhad ŘSD byl 823 miliónů. Desetikilometrový úsek Loket–Hořice chtějí Dálniční stavby Praha opravit za 550 miliónů, odhad ŘSD činil téměř jednu miliardu korun, píše E15.
„Kromě výběru stavebních firem ale ŘSD čeká ještě jeden nelehký úkol, a tím bude zvládnutí provozu během výstavby," varoval Moos. Zúžení provozu do jednoho nebo dvou pruhů podle něj postihne během ranních a odpoledních dopravních špiček všechny řidiče na celé délce D1. Pro zajištění plynulého i když třeba pomalejšího průjezdu komunikací bude potřeba umístit desítky řiditelných značek a světelných informačních tabulí, které řidiče upozorní na případné komplikace až do vzdálenosti 15 kilometrů před každým z opravovaných úseků, dodal. ŘSD s využití těchto telematických technologií počítá a během ledna je do projektu zapracuje, uvedl dříve jeho šéf David Čermák.
Zasedání komise jsou podle ŘSD plánována na každý den příštího týdne. I přesto je ale možné, že se rozhodování o vítězích v jednotlivých řízeních protáhne, upozornila Ledvinová. Zahájení prací by mohly pozdržet i případné žaloby neúspěšných uchazečů. Proti výsledkům výběrového řízení se mohou odvolat k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, což u takto velkých investičních projektů není nijak výjimečné.
ŘSD ve snaze předejít případným odvoláním ze strany neúspěšných uchazečů několikrát změnilo podmínky veřejné soutěže a prodloužilo termíny pro podání přihlášek do prvního a druhého kola výběrového řízení.
Poprvé se termín pro podání nabídek měnil letos v květnu po výměně vedení ŘSD. Zásadní změnu podmínek tendru ŘSD oznámilo začátkem září kvůli častým dotazům a připomínkám, které k řízení měly jednotlivé stavební firmy. Předpokládaný termín zahájení prací se kvůli změnám v dokumentaci neustále posouval, nyní je podle ŘSD pravděpodobné, že se první fáze oprav uskuteční letos v dubnu.
Práce ale nebudou zahájeny na všech pěti úsecích. V ideálním případě by ŘSD chtělo podle mluvčí Martiny Vápeníkové zahájit práci na čtyřech z nich. Jaké úseky budou do první fáze zařazeny, vyplyne z výběrového řízení. Dá se totiž předpokládat, že se proti výsledkům soutěže někteří neúspěšní uchazeči odvolají a zahájení prací se zpozdí.
O modernizaci dálnice rozhodlo ministerstvo dopravy předloni v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Úřad plánoval zahájení oprav na jaro letošního roku.
zpráva ČTK