Průmysl a obchod

Na Plešivci začala stavba skiareálu, v provozu bude příští zimu

Na Plešivci v Krušných horách začala výstavba nového skiareálu za více než 405 miliónů korun. Lyžaři na sjezdovky vyjedou už příští zimu, k dispozici budou mít téměř 12 kilometrů tratí ve všech stupních obtížnosti. 
Společnost HR Agency jako investor akce chystá tři čtyřsedačkové lanovky a čtyři sjezdové tratě. Celková kapacita areálu se odhaduje na asi 100 000 lidí za zimní sezonu. Novinářům to dnes oznámil zástupce investora Petr Voráček.
Na Plešivci se od jara kácely stromy a chystaly průseky pro sjezdové tratě. Nyní začaly vlastní terénní práce na jejich úpravě a tvarování. Stavební část akce provádí společnost Strabag, firma Leitner postaví lanovky a zasněžovací systém zajistí společnost DemacLenko. Z celkových nákladů představuje 202,1 miliónu korun evropská dotace, uvedl Voráček. „Počítáme také s druhou etapou za dalších 120 miliónů korun," dodal.
Součástí druhé etapy je vybudování největšího dětského lyžařského parku v Krušných horách, zázemí pro lyžaře s půjčovnami vybavení a servisem, nákup techniky pro údržbu areálu a stavba parkovacích ploch na Plešivecké louce. Voráček podotkl, že i druhá etapa bude dokončena před zimní sezonou 2013/2014. „Ale ani tím naše plány nekončí. Jednáme také o třetí etapě, kdy by vznikla trať až do Merklína a lanovka dlouhá více než tři kilometry. Byla by to nejdelší lyžařská lanovka v Česku,“ konstatoval Voráček.
Stavbu skiareálu na Plešivci považuje starosta Abertam Zdeněk Lakatoš za mimořádný počin pro region. Prospěch z něj prý budou mít nejen Abertamy, ale také další krušnohorské obce v okolí Plešivce. Vybudování střediska bylo hlavním cílem svazku obcí Plešivec, který vznikl v roce 2005. Abertamy s Merklínem se na projektu podílely pozemky. „Jediné, co může regionu pomoci, je cestovní ruch. Vytvořená infrastruktura bude sloužit i v létě pro řadu sportovních a turistických aktivit,“ poznamenal Lakatoš.
Sjezdovky na Plešivci jsou situované na severozápad, všechny tratě budou vybaveny zasněžovacím systémem. Podle Voráčka je sice ještě předčasné mluvit o cenách jízdného, ale předběžný plán už existuje. Dospělý by měl jednodenní skipas pořídit do 500 korun. „Výhodou Plešivce je velmi dobrá dostupnost. Z Karlových Varů to je k dolní stanici lanovky necelých 17 kilometrů. Chceme být skiareálem pro celé rodiny, kde si svou sjezdovku vyberou zkušení lyžaři i začátečníci,“ dodal Voráček.
zpráva ČTK