Průmysl a obchod

Na Plzeňsku se začaly stavět kanalizace a čistírny za 554 miliónů korun

Velký projekt šesti vodohospodářských staveb za 554 mil. Kč začal na Plzeňsku. Z toho 410 mil. Kč poskytne EU. Akce Čistá Berounka – etapa II, projekt B počítá se třemi stavbami v Plzni, s kanalizací ve Zruči-Senci a v Přešticích půjde o dostavbu a rekonstrukci kanalizace a intenzifikace čistírny odpadních vod (ČOV). ČTK to řekl Václav Koubík z Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně. Stavební práce skončí v roce 2013 a zkušební provozy do července 2014.
„Dnes zahájená stavba kanalizace v Radobyčicích umožní připojení 375 současných obyvatel,“ dodal Koubík. Celá okrajová městská část, kde už menší část lidí kanalizaci má, tak bude příští rok odkanalizována. Stavba přijde na téměř 27 miliónů korun bez DPH. Ještě letos začne dostavba kanalizace v Přešticích, dále ve třech ulicích ve Zruči-Senci za 9 miliónů korun i dvě stavby v Plzni. Obě akce v Přešticích přijdou na více než 27 miliónů korun bez daně.
Dalších 107 miliónů korun bez daně bude stát zádržná nádrž u staré plzeňské ČOV o objemu 10 000 metrů krychlových. Bude zachycovat největší nečistoty při přívalových deštích a přes ni už potečou čistější vody rovnou do řeky. „Stejně velká nádrž už tam jedna je, ale Povodí Vltavy trvalo na druhé. Začátek stavby zatím není přesně dán, protože se tam musí provést ještě demoliční práce, jelikož čistírna na pravém břehu řeky už je od povodní nefunkční,“ uvedl Koubík.
Další akcí je úslavský kanalizační sběrač, největší akce ze šesti, který přijde na 193 miliónů korun. Roura o průměru jeden metr povede podél Úslavy z Letné až do centra městské části Božkov; vedle benzinové pumpy na Letné vznikne čerpací stanice. Jde o první etapu, na niž by měla navázat část do Koterova a ve finále, pokud bude mít Plzeň peníze, by měl vést sběrač až za obchodní centrum Olympia.
Projekt Čistá Berounka II se začal připravovat v roce 2004. V březnu 2005 vznikl Dobrovolný svazek Povodí Berounky, kde bylo původně 25 obcí. Projekt už byl schválen v roce 2006, tenkrát z Fondu soudržnosti EU, v němž ale nakonec nezbyly peníze, a tak musela města znovu podat žádosti do operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Postupné zpřísňování dotačních pravidel způsobilo, že řada obcí z obřího projektu vypadla, například Chlumčany, Mrákov a Koloveč.
Projekt Čistá Berounka II je rozdělen na čtyři části. Kromě dnes zahajované části B jsou to už budované etapy D (Domažlice) a C (Blovice a Rokycany). Ve svazku jsou dále Dýšina, Šťáhlavy, Břasy a Plánice, které řeší dotace z jiných titulů, například programů ministerstva zemědělství. Hotová už je kanalizace ve Šťáhlavech, čistírna v Břasích, Dýšina znovu žádá o peníze na ČOV a Plánice na ČOV a část kanalizace. Projektem A je intenzifikace plzeňské ČOV, která se buduje už zhruba rok. Stavba za 456 milionů Kč by měla být hotová na jaře příštího roku a pak zahájí zhruba 14měsíční zkušební provoz. Všechny čtyři etapy Čisté Berounky II přijdou zhruba na 2 miliardy korun, z toho asi 1,5 miliardy dá EU.
Všech šest zahájených staveb vybuduje sdružení Eurovia, Hochtief a Steicher. Žádost o dotace schválil řídící výbor při Ministerstvu životního prostředí ČR už v září 2009.
zpráva ČTK