Průmysl a obchod

Na stavby protipovodňové ochrany v povodí Moravy půjde 1,5 mld. korun

Stát dá do roku 2013 ještě více než 1,5 miliardy korun na stavby protipovodňové ochrany v povodí řeky Moravy. Celkem plánuje od roku 2007 proinvestovat téměř 1,86 miliardy korun. Dokončeno bylo zatím sedm staveb za 229 miliónů. V tiskové zprávě to uvedl státní podnik Povodí Moravy, který se stará o většinu území Moravy. Celkem počítá s 37 investičními akcemi.
Na rok 2012 Povodí Moravy plánuje zvýšení kapacity koryta řeky Svratky v Unčíně na Žďársku a první etapu stejné technické úpravy na řece Moravě ve Starém Městě a Uherském Hradišti, obě celkem za 227 miliónů korun.
Letos bude dokončeno hrázování na Třebůvce v Moravičanech na Šumpersku, zvýšení kapacity koryta Jihlavy v Třebíči, rekonstrukce hrází na Oslavě v Dlouhé Loučce nebo hrázování na Moravě v Mitrovicích. Celkové náklady dosáhnou 348 miliónů korun. „V přípravě pro zahájení v letošním roce je pětice akcí, mimo jiné rekonstrukce hráze vodního díla Plumlov nebo zvýšení kapacity koryta řeky Moravy v Olomouci,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.
Podle něj v další etapě programu prevence před povodněmi 2007–13 mohou nově podávat návrhy na protipovodňová opatření samostatně obce, města nebo kraje. „Reálné dokončení do roku 2013 se očekává u 12 těchto akcí,“ dodal Světlík. V různé fázi rozestavěnosti je šest z nich za 161 miliónů korun a v letošním roce se připravuje druhá etapa ochrany města Lanžhot nebo opatření pro Zábřeh-Ráječek.
V letošním roce už ukončili stavbaři například protipovodňová opatření na pravém břehu Moravy v Napajedlech na Zlínsku a rozestavěna je ochrana města Slavkov u Brna. V příštím roce je v plánu příprav pro zahájení sedm akcí, například opatření na Rožnovské Bečvě v Rožnově pod Radhoštěm, zvýšení kapacity koryta Křetínky v Horním Poříčí nebo protipovodňová opatření ve Velkém Meziříčí, Pohořelicích, v katastrálním území Pravlov nebo v obci Ivaň.
zpráva ČTK