Průmysl a obchod

Na stavebních veletrzích v Brně postaví naživo pasivní dům

Centrum pasivního domu a jeho členové přímo před návštěvníky IBF postaví během pěti dnů pasivní dům. Ten pak nabídnou do aukce za 1 Kč. Od 24. do 28. dubna 2012 vyroste pod rukama profesionálů v hale pavilonu V na brněnském výstavišti plně funkční mobilní pasivní dům.
Stavbou domu a jeho klíčovými momenty návštěvníky provedou zkušení odborníci, kteří navrhují, staví nebo dodávají komponenty pro stavbu budov v pasivním standardu. Chystaná stavební reality show si jistě najde své diváky nejen z řad laiků, ale i odborníků. Těm se totiž nabízí ojedinělá příležitost, jak na vlastní oči vidět třeba správné osazení oken pro energeticky úsporné domy nebo práci s několika druhy izolací. Díky doprovodným odborným komentářům si všichni navíc odnesou i další praktické zkušenosti.
„Cílem této akce je ukázat široké veřejnosti, že stavba pasivního domu není žádnou složitou alchymií. Stačí rozumět základním pravidlům a dodržovat je a pak samozřejmě volit správné a prověřené dodavatele. Všichni naši členové, které návštěvníci veletrhu uvidí při stavbě doslova v akci, tuto garanci profesionality nabízí,“ říká za pořadatele Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.
Podle plánu by postavená pasivní buňka měla být na podzim vydražena. Místo a čas zatím organizátoři projektu nechtějí prozradit. Dokončený dům najde své uplatnění jako rekreační či zahradní domek nebo malá kancelář.
Stavbu pasivního domu doplní ve čtvrtek 26. dubna 2012 přednášky o moderních trendech v energeticky úsporném stavění, které se uskuteční v sále Morava přilehlého Kongresového centra. Speciální pozornost tu bude věnována i rekonstrukcím budov. Návštěvníci se tak budou moci přesvědčit o tom, že pasivní dům nemusí být nutně novostavba. Na závěr programu se pak o své zkušenosti podělí také majitelé pasivních domů. Na stánku Centra pasivního domu v pavilonu V bude navíc probíhat poradenství o pasivních domech.
Na stavbě mobilního pasivního domu se kromě Centra pasivního domu budou podílet i mnozí členové. Hlavním zpracovatelem projektové dokumentace je společnost H.L.C., s. r. o., a hlavním dodavatelem konstrukčního materiálu je AGROP NOVA, a. s.
 
Chcete-li se dostat se na akci ZDARMA, využijte nabídky společnosti Ciur a zaregistrujte se podle následujícího návodu:
Postup registrace pozvánky:
– jděte na stránky www.bvv.cz/ibf,
– klikněte vpravo na odkaz „REGISTRACE NÁVŠTĚVNÍKŮ“,
– zadejte registrační kód PROMOCPD,
– vyplňte zobrazený formulář a odešlete.
 
Po registraci vám bude e-mailem zaslán voucher (pdf), který si vytiskněte. Voucher vás opravňuje ke vstupu na veletrh ZDARMA. V případě problémů s registrací vstupenky volejte na Helpdesk tel.: +420 541 151 111. Registrační kód lze použít opakovaně pro libovolný počet registrací.
tisková zpráva Centra pasivního domu a společnosti Ciur