Průmysl a obchod

Nákladové nádraží Žižkov: další dějství zítra na radnici Prahy 3

V úterý 12. 4. 2011 bude zastupitelstvo Prahy 3 opět jednat o osudu Nákladového nádraží Žižkov. Ve hře je čtyřpruhová silnice nebo místo pro kulturu, odpočinek a přiměřenou zástavbu respektující charakter této městské části. Mimořádné jednání se podařilo svolat zastupitelům za Žižkov (nejen) sobě v návaznosti na veřejnou debatu, kterou organizovalo občanské sdružení Tady není developerovo (TND) koncem března v kině Aero.
Mimořádné jednání zastupitelstva městské části Praha 3 věnované budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov se koná v úterý 12. dubna 2011 od 15 hod. v hotelu Amedia Hotel Teatrino, Bořivojova 53, Praha 3. Na jednání vystoupí pozvaní odborníci: Ing. arch. Jan Sedlák, urbanista, vedoucí ateliéru FA ČVUT; Ing. arch. Kateřina Szentensiová, pověřená řízením Útvaru rozvoje hl. města Prahy; Ing. arch. Jan Aulík, architekt, vedoucí ateliéru na FA ČVUT; Ing. Milan Matzenauer, náměstek generálního ředitele pro správu majetku ČD, a. s.; Ing. arch. Petr Preininger, architekt a urbanista, specialista na dopravní řešení; PhDr. Kateřina Bečková, předsedkyně Klubu Za starou Prahu; zástupce developmentu Sekyra Group, a. s.; Ing. Luděk Bican, Discovery Group, a. s.; Ing. arch. Ivan Vavřík, architekt a urbanista.
„Zastupitelé mají jedinečnou šanci – buď potvrdí usnesení z minulého zasedání, ve kterém se Praha 3 díky hlasům koalice (ODS + TOP09) otevřeně přihlásila k bourání historické budovy nádraží, ústupkům vůči deleveloperům a rozšiřování dopravních kapacit v dané lokalitě, anebo své stanovisko na základě diskuse s odborníky přehodnotí a připustí i možnost střídmého rozvoje území při zachování budovy nádraží jako kulturní památky. Celý areál nákladového nádraží má několik desítek hektarů a jeho další rozvoj podstatně ovlivní celou Prahu 3. Poslední měsíce přitom jednoznačně ukazují, že lidem není osud této lokality lhostejný,“ konstatuje Tomáš Mikeska ze sdružení Tady není developerovo.
Vedení městské části doposud prosazovalo zbourání unikátní funkcionalistické budovy Nákladového nádraží Žižkov a vybudování nové čtyřpruhové silnice napříč územím. Urbanisté a architekti se na diskusi v kině Aero přitom shodli na historické a architektonické hodnotě této budovy, čímž podpořili (zatím nepravomocné) rozhodnutí ministerstva kultury, které stavbu prohlásilo koncem roku 2010 za kulturní památku. Výstavbu velké silnice považují mnozí z odborníků za nevhodnou. Přivede totiž další auta na Olšanské náměstí, odkud nemají kam dále pokračovat. V samotném prostoru nádraží nevytvoří komunikace bulvár pro život, ale prostor, který bude auty degradován. Zachování nádraží naopak umožňuje využít toto místo pro netradiční bydlení, kulturu, sport a volný čas.
Cílem není zakonzervování budovy, ale smysluplné využití území při zachování dostatečného podílu zeleně. To je v souladu s programovým prohlášením zastupitelstva hlavního města Prahy, které říká: „Rada bude usilovat v lokalitách Nákladového nádraží Žižkov, Rohanského ostrova, Letné a Smíchovského nádraží o vybudování nových parků a sportovišť volně přístupných občanům (www.praha.eu).“
 
Kontakty:
Tomáš Mikeska, předseda TND, tel: 777 012 248,
Matěj Stropnický, člen TND a zastupitel za Žižkov (nejen) sobe, tel: 605 344 748
 
tisková zpráva