Průmysl a obchod

Náklady na odstranění sesuvu půdy na D8 půjdou do stovek miliónů

Odstranění následků sesuvu půdy na rozestavěnou dálnici D8 u Litochovic si vyžádá náklady v řádu stovek miliónů až miliardu korun. Nejdříve je nutné počkat, až se sesuv zastaví, pak je třeba ho odvodnit. ČTK to řekl vedoucí Správy oblastních geologů České geologické služby (ČGS) Jan Čurda. Geologové na místě monitorují situaci. Půda se sesula v noci na 7. června.
Podle geologů sesuv neohrožuje Litochovice, vedle rozestavěné dálnice však poškodil mezi stanicemi Dobkovičky a Radejčín železniční trať spojující Lovosice a Teplice. Škody vznikly i v lomu Dobkovičky.
„Jde o zemní proudový sesuv po rovinné smykové ploše, délky až 470 metrů a šířky do 200 metrů. Podle přerušené kanalizace pod sesuvem lze předpokládat, že smyková plocha probíhá i pod dálničním tělesem,“ uvádějí geologové o sesuvu ve zprávě, kterou má ČTK k dispozici.
Podle prvních odhadů se sesulo asi 500 000 metrů krychlových hmoty. Čelo sesuvu zasáhlo stavbu dálnice D8 na 56. kilometru zhruba v úseku 200 metrů. Od pátku 20 h do nedělního poledne se posunulo asi o 30 metrů pod dálnici, popisují geologové. Odborníci nadále monitorují sesuv a měří rychlost pohybu každou hodinu. V sobotu se sesuv pohyboval rychlostí asi metr za hodinu, v neděli se pohyby zpomalily zhruba na dva metry za 12 hodin. Dá se ale čekat, že se opět zrychlí. „Problémy a zrychlení pohybů lze očekávat v souvislosti s vydatnějšími srážkami,“ upozorňují geologové.
O možných postupech sanace se nyní diskutuje. Mohou spočívat například v postupném odtěžování hmot sesuvu a jejich nahrazování kamennými galeriemi.
zpráva ČTK