Průmysl a obchod

Nejdráž vyjde pronájem kanceláří v centru Londýna, Praha zaostává

Nejdražší kancelářskou oblastí světa je londýnské náměstí St. James's, kde sídlí nejvýznamnější světové hedgeové fondy a další specializovaní investiční manažeři. Za metr čtvereční se tam platí nájem 2088 dolarů (zhruba 42,5 tisíce korun) ročně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. Praha výrazně zaostává.
Druhé místo v žebříčku World's Most Expensive Office Areas drží s cenou 1744 dolarů (35,5 tisíce korun) za metr čtvereční a rok čtvrť Central v Hongkongu, která je vyhledávanou lokalitou bank a finančních institucí. Třetí je s cenou 1465 dolarů (30 tisíc korun) za metr čtvereční ročně Finance Street v Pekingu. Tato oblast byla navržena speciálně pro nejprestižnější finanční instituce a nejdůležitější státem vlastněné podniky. Láká však i globální investiční banky a pojišťovny.
Na dalších místech se umístila například Ženeva, kalifornské Silicon Valley, oblast kolem Kremlu v Moskvě, newyorský Manhattan či oblast kolem Champs Elysées v Paříži.
V hlavním městě ČR nájemné za kanceláře dosahovalo vrcholu na začátku devadesátých let minulého století, kdy se pohybovalo v přepočtu kolem 30 až 32 eur za metr čtvereční měsíčně (cca 10,5 tisíce korun ročně). Tehdy se však počítalo v německých markách. V současné době dosahuje nejvyšší nominální nájemné v Praze úrovně 19 až 20,5 eura (cca 6,6 tisíce korun ročně).

zpráva ČTK