Průmysl a obchod

Největší subdodávky na Temelíně by mohly získat tuzemské stavební firmy

Jihočeské firmy se budou na plánované dostavbě Temelína podílet zřejmě jen jako subdodavatelé. Největší zakázky by v případě, že tendr za 200 až 300 miliard korun vyhraje americko-japonská společnost Westinghouse, mohly získat stavební firmy společnosti Metrostav a například kabelovny třebíčské společnosti I&C Energo. Vyplývá to z jednání generálního ředitele Westinghousu Dannyho Rodericka s představiteli hospodářské komory a Jihočeského kraje.
„Po jakékoli vítězné společnosti budeme požadovat benefity pro obyvatele Jihočeského kraje. Prioritami jsou samozřejmě pracovní příležitosti pro jednotlivce i firmy a nacházení řešení pro napojení na dálniční síť a případné využití letiště v Plané,“ řekl dnes ČTK hejtman Jiří Zimola. Ředitel Westinghousu informoval hejtmana o vstřícnosti a připravenosti jednat o těchto tématech a slíbil podporu vysokému školství při výchově odborníků na jadernou energetiku.
Pokud v tendru na dostavbu Temelína zvítězí reaktor AP1000 společnosti Westingouse, firma I&C Energo, která na jihu Čech zaměstnává 450 lidí, bude mít na starosti dodávku a instalaci elektrických kabelů, instalaci a testování kontrolních a řídicích a elektrických systémů či dodávku systému pro monitorování radiace. Metrostav má od Westinghousu smluvně zajištěnou dodávku stavebních prací, které podle ředitele projektu dostavby Temelína Petra Procházky tvoří téměř 30 procent z odhadovaných celkových investic.
„Naše firmy budou nejspíše subdodavatelé subdodavatelů. Spousta firem by o spolupráci samozřejmě měla zájem,“ řekl ČTK ředitel jihočeské hospodářské komory Jiří Stráský.
Westinghouse zdůrazňuje, že pokud by vyhrál zakázku na dostavbu Temelína, české firmy by získaly přinejmenším 60 procent z celkové ceny zakázky. Vysoké zapojení tuzemských firem do dostavby Temelína slibuje i konkurent Westinghousu česko-ruské Konsorcium MIR.1200, jeho zástupci nabízejí českým firmám 70 procent z celkové ceny kontraktu.
Energetická společnost ČEZ, která tendr na dostavbu Temelína vypsala, v březnu ukončila předběžné hodnocení nabídek a nyní jedná s Westinghousem a s Konsorciem MIR.1200 o jejich vylepšení. Očekává se, že o vítězi tendru by mělo být rozhodnuto na podzim. Podle deníku E15 se česká strana navíc snaží při jednání o dostavbě Temelína o to, aby Američané nabídli výhodný pronájem či prodej svých stíhaček.
zpráva ČTK