Průmysl a obchod

Německý regulátor schválil převzetí Hochtiefu španělskou ACS

Německý regulátor BaFin schválil převzetí stavební firmy Hochtief španělskou společností ACS za 2,7 miliardy eur (přes 67 miliard Kč). BaFin uvedl na internetu, že souhlasí s převzetím všech akcií největší německé stavební skupiny španělskou firmou. Ta již má v Hochtiefu 30procentní podíl.
Zprávy z tisku dosud uváděly, že je regulační úřad vůči převzetí skeptický, ale že nabídku posuzuje a pozoruje v jejím návrhu výrazná zlepšení. „Dokument předložené, upravené nabídky obsahuje všechny požadované úpravy,“ uvedl úřad. „Proto návrh dostal povolení,“ dodává jeho zpráva.
Hochtief byl proti převzetí, protože transakce podle něj nedávala jeho akcionářům žádnou přidanou hodnotu. Stovky zaměstnanců podniku pak vyšly v říjnu do berlínských ulic na protest proti převzetí. Podnik v prvním pololetí vytvořil čistý zisk 88,1 miliónu eur, meziročně ho zvýšil o 2,1 procenta.
Společnost figuruje v rozsáhlých stavebních projektech včetně výstavby kancelářských budov a škol. Podnik také vlastní stavební divize Turner and Flatiron v USA a Leighton v Austrálii. Konsorcium vedené americkou divizí firmy pak buduje novou přístupovou cestu k mostu Golden Gate v San Francisku, a to za miliardu dolarů.
Hochtief má zhruba 70 000 zaměstnanců a má také podíly v několika letištích. V Česku firma působí prostřednictvím divize Hochtief CZ.
ACS sídlí v Madridu a tradičně se zapojuje do velkých veřejných stavebních projektů. V posledních letech ale také rozšířila své aktivity o další obory a koupila podíly v energetice Iberdrola a dálničním mýtném operátoru Abertis, napsala agentura AP.
zpráva ČTK