Průmysl a obchod

Neštěstí na stavbě mostu na Slovensku způsobila asi vadná podpěra

Příčinou pátečního neštěstí na stavbě mostu na slovenské dálnici byl kolaps podpůrné konstrukce stavby, ke kterému došlo během betonování. Uvedla to slovenská firma Semos, která v kritickém úseku prováděla stavební práce pro českou společnost Bögl & Krýsl. Po zborcení části stavby na dálnici D1 nedaleko Spišské Nové Vsi zemřeli čtyři dělníci. Dalších dvanáct, kteří utrpěli zranění, je v nemocnicích ve stabilizovaném stavu.
„Na místě tragedie jsme betonovali část mostu. Během betonáže povolila takzvaná podpůrná konstrukce, kterou pro nás jako subdodavatel realizovala společnost Weise,“ uvedla firma Semos na svém webu. O možných důvodech zřícení mostní konstrukce odmítla spekulovat.
Ministerstvo dopravy informovalo, že po pádu podpůrné konstrukce se zřítila betonovaná část mostu o délce asi 25 metrů a šířce zhruba 15 metrů. V místě tragedie je most 15 až 25 metrů nad terénem. Stavební práce na místě neštěstí byly kvůli vyšetřování zastaveny.
Už dříve ministr vnitra Robert Kaliňák uvedl, že k tragédii zřejmě došlo po kolapsu ocelových skruží tvořících podpůrnou konstrukci mostu. Vyjádření ministra potvrdil i odborník na mostní konstrukce Peter Paulík na svém blogu na webu deníku Sme.sk. Upozornil, že nedošlo k zřícení mostu, nýbrž jeho podpůrné konstrukce. Ukládal se do ní beton, který před ztuhnutím nemá žádnou nosnost, pouze samotnou konstrukci zatíží. Expert nevylučuje, že za zborcení konstrukce může materiálová vada podpěrné skruže.
„Věřím, že se nešetřilo na nesprávném místě, to by byla asi největší katastrofa,“ doplnil svou informaci o zřejmě špatné podpůrné konstrukci ministr Kaliňák, který se na místo neštěstí v pátek dostavil. Později řekl, že už postavené části mostu bude třeba zřejmě demontovat. Další podobné stavby na Slovensku hodlají úřady prozkoumat.
Slovenská policie v případu zahájila trestní stíhání kvůli podezření z obecného ohrožení. Podle policejní mluvčí Ingrid Stanové vyšetřovatelé zajistili všechny materiály, deníky a dokumenty týkající se stavby, na níž se podílela i česká firma Bögl & Krýsl.
Český ministr dopravy Pavel Dobeš chce v souvislosti s neštěstím na Slovensku nechat v Česku prověřit rozestavěné silniční iželezniční mosty. Kontroly se mají zaměřit také na stavby, na nichž se podílela společnost Bögl & Krýsl.
Most, kde k tragedii došlo, je součástí devítikilometrového úseku budoucí dálnice. V soutěži na jeho vybudování loni uspěl Bögl & Krýsl spolu se slovenskou stavební firmou Váhostav. Konsorcium nabídlo nejnižší cenu (necelých 60 miliónů eur, tedy 1,5 miliardy Kč) ze všech 13 účastníků tendru. Vítězná nabídka byla o zhruba třetinu levnější než státní odhad hodnoty zakázky.

zpráva ČTK