Průmysl a obchod

Nová trasa metra D získala od radnice Prahy 4 územní rozhodnutí

Stavební odbor Prahy 4 vydal územní rozhodnutí nutné pro plánovanou stavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. ČTK to potvrdil mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Výstavba by měla vyjít minimálně na 24,69 miliardy korun a metro by mělo být podle představ Prahy dokončeno do roku 2022.
 
Úředníci svým rozhodnutím učinili další krok nutný k výstavbě čtvrté trasy pražského metra. Na svém zasedání na začátku října ji schválili i radní hlavního města.
V současné době je zatím jasné pouze to, že metro D bude jezdit stejnými vozy typu M1, které jezdí na trase C, a využije se stejné technologické zajištění. Vedení Prahy zatím ale nerozhodlo, zda vybuduje na Pankráci zcela novou stanici pro trasu D, stejně jako je tomu u ostatních přestupních stanic, nebo budou vlaky vyjíždět z té současné na trase C. Definitivní rozhodnutí je možné očekávat v prvním čtvrtletí příštího roku.
Náklady na výstavbu varianty pouze s jednou stanicí Pankrác vyjde na 24,69 miliardy korun, varianta s přestupní stanicí je zhruba o čtyři miliardy korun dražší.
Praha chce nyní připravit žádost o dotaci z evropských fondů. Město nemá peníze na to, aby trasu D postavilo ze svého rozpočtu. Zároveň bude chtít, aby na výstavbu přispěl i stát.
Nová trasa D by měla měřit přes deset kilometrů a měla by obsloužit několik sídlišť v oblasti Krče, Lhotky, Libuše, Nových Dvorů a Písnice a další spádové oblasti. Odlehčit by měla lince C. Kromě úseku od Pankráce na jih se v budoucnu počítá s trasou mezi náměstím Míru a Pankráci. Vznikla by tak dopravní varianta k Nuselskému mostu, který bude třeba v budoucnu opravit.
zpráva ČTK