Průmysl a obchod

Nové dílny za 37 miliónů zlepší výuku kamnářů v Horní Bříze

Kvalitnější a modernější prostory pro praktickou výuku téměř dvou stovek studentů získala Střední škola v Horní Bříze na Plzeňsku. S pomocí dotace EU postavila nový objekt za 37 mil. Kč. Dům pro praktické vyučování navazuje přímo na školní areál a v jednotlivých dílnách se tu budou na svoji budoucí profesi připravovat mladí keramici, obkladači, zámečníci a kamnáři.
Střední škola Horní BřízaDotace EU činila 85 procent nákladů, zbývajících 15 procent uhradil Plzeňský kraj jakožto zřizovatel školy. Samotná stavba dílen přišla na 30 miliónů, za zbytek se pořídí část nového vybavení. Některé stroje a přístroje se převezou z dosavadních dílen. Nově škola koupí speciální nákladné vybavení pro kamnáře. Dostanou analyzátory spalin, tahoměry, pyrometry, měřiče mikroprachu a podobně.
Hornobřízská škola vznikla v roce 1949 a v regionu s keramickou tradicí a produkcí vychovávala zejména studenty pro tehdejší Západočeské keramické závody. Nyní se zde na jediné škole v kraji vyučuje keramický obor, škola také jako vůbec první zavedla v roce 2001 obor obkladač, učí se zde i kamnáři v učňovském i maturitním, výtvarně zaměřeném oboru.
zpráva ČTK