Průmysl a obchod

Nový most přes Jižní spojku bude otevřen ve středu 27. listopadu

Nový most přes pražskou Jižní spojku bude otevřen ve středu 27. listopadu. Most má ulevit dopravě na vytížené Spořilovské ulici. ČTK to řekl mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek. Po mostě již od minulého týdne jezdí autobusy MHD.
 
Nový most v ulici Ke Garážím nahradil ten původní, který byl zbourán. TSK na něj plánuje převést kamiony, které nyní z Jižní spojky na dálnici D1 jezdí po Spořilovské ulici – kamiony tudy budou jezdit pouze v jednom směru, a to od D1 na Jiřní spojku.
Kamiony, které jezdí po Spořilovské ve směru z Jižní spojky na D1, pojedou ze spojky na nový most a dále po ulici 5. května na D1. Zároveň by tu nově měla platit povinná minimální vzdálenost mezi kamiony. Vzdálenost má zajistit, že kamiony nevytvoří souvislou kolonu, kvůli které osobní auta neprojedou.
Dopravní zátěž na Spořilovské vzrostla po otevření Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D5 v září 2010. Magistrát tehdy zakázal kamionům vjezd na Jižní spojku mezi Barrandovem a Spořilovem.
Po Spořilovské projede každý den v obou směrech podle nejnovějších měření TSK na 50 000 automobilů, z nich je zhruba 9000 kamionů. V noci to pak je celkem 9000 aut a z toho asi 1700 kamionů.
Most měří 72,3 metrů, široký je 12,1 metru, jeho výška je 7,12 metrů a plocha 878,6 metrů čtverečních.
zpráva ČTK