Legislativa, Průmysl a obchod

Nový stavební zákon čeká připomínkové řízení

Návrh nového stavebního zákona, který má urychlit a zjednodušit povolování staveb, míří do připomínkového řízení. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová podepsala jeho paragrafové znění. Nyní se k němu budou vyjadřovat ostatní ministerstva a další úřady. Zákon, který má od začátku projednávání řadu kritiků, by měl podle plánu vlády platit od roku 2021. Podle serveru Respekt.cz návrh kritizují i někteří úředníci Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které zákon předkládá.

„Připomínky budeme vyřizovat i přes vánoční svátky. Byl to boj a další nás čeká ve Sněmovně. Ale pevně věřím, že nám všem jde o jeden a ten samý cíl. Tím je zkrácení a zjednodušení stavebního řízení pro všechny, ať malé nebo velké stavebníky. Stávající situace už je neúnosná,“ uvedla na svém facebookovém profilu Dostálová.

Povolovací řízení u staveb by se podle nového zákona mělo ze současného průměru 5,4 roku zkrátit na jeden rok. Podle kritiků ale zákon nahrává developerům, popírá veřejné zájmy, jako je například ochrana přírody, a otevírá prostor pro korupci. „Bezprecedentní příprava zákona vyústila v návrh, který oslabuje ochranu veřejných zájmů a posiluje soukromé zájmy velkých investorů,“ uvedla například asociace ekologických organizací Zelený kruh. Za nepřijatelné ekologové považují, že zásadní změnu pravidel rozhodování o stavbách podle nich připravila Hospodářská komora sdružující i investory a developery, jejichž podnikání tento zákon reguluje.

Experti z odboru územního plánování MMR v říjnu poslali Dostálové dopis, v němž předlohu kritizovali. Některé části zákona jsou podle nich v rozporu s cílem vzniku zákona, kterým je zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Dostálová v odpovědi na dopis vytkla podle Respektu úředníkům, že si stěžují na konkrétní body zákona ještě před vznikem konečné verze návrhu. Zároveň své podřízené kritizuje, že si nestěžovali už dříve.

Návrh zákona počítá s tím, že se územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) sloučí do jednotného povolovacího řízení. Důležitou součástí je podle MMR digitalizace stavební agendy od územně plánovacích dokumentací přes digitální technickou mapu, projektové dokumentace staveb až po elektronický spis stavebních úřadů.

Věcný návrh nového stavebního zákona schválila vláda v červnu, platit by měl od roku 2021, což není podle některých odborníků reálné.

zpráva ČTK, wd