Průmysl a obchod

O úvěr z programu Panel 2013+ první den požádalo devět zájemců

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) přijal devět žádostí vlastníků panelových domů o dlouhodobý nízkoúročený úvěr na opravy budov z nového programu Panel 2013+. ČTK to řekla Jana Marešová ze SFRB.
„Devět žádostí má požadovanou výši úvěru celkem 51 miliónů korun. Zatím jsme zkontrolovali pouze jejich správnost, rozhodovat se o nich bude později,“ upřesnila Marešová.
Program Panel 2013+ má pro zájemce zatím připraveno 210 miliónů korun, které však určitě stačit nebudou. „Jsme si vědomi, jaká je podinvestovanost bytového fondu, proto počítáme s tím, že pokud zájem vlastníků převýší plánovaný objem, budeme jednat o získání dalších prostředků přerozdělením objemu, který máme celkově na programy letos vyčleněny, případně další intervencí,“ uvedl ředitel SFRB Jiří Koliba. Fond je podle něj schopný připravit jen v letošním roce až miliardu korun navíc.
Žádosti o dlouhodobý nízkoúročený úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu, tedy právnické i fyzické osoby, města a obce, družstva a společenství vlastníků jednotek. Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor.
Nízkoúročené úvěry bude poskytovat přímo SFRB. Úroková sazba bude odvozena od výše Evropské referenční sazby, která je od letošního ledna 1,09 procenta, konečný úrok bude vypočten podle bonity žadatele a splnění podmínky de minimis. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let. Úvěr může krýt až 90 procent výdajů.
Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.
zpráva ČTK