Průmysl a obchod

O zakázky na železnici za 3,4 miliardy korun se utká 22 firem

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala tendry na obnovu železničních úseků za 3,4 miliardy korun. Utká se o ně 22 firem. Do tendrů na modernizaci trati z Bubenče do Holešovic a rekonstrukci průjezdu Ústím nad Orlicí se přihlásilo po devíti uchazečích. Čtyři další stavební společnosti mají zájem o rekonstrukci železničního uzlu v Břeclavi. ČTK to řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla.
Obdobně silný zájem byl podle SŽDC, která je investorem staveb, o nadlimitní zakázky na rekonstrukci trati mezi Táborem a Sudoměřicemi a o obnovu nádraží v Olomouci, které správa vypisovala společně s výše uvedenými tendry. Do výběrového řízení na tyto stavby se přihlásilo 17 uchazečů.
Zakázky na rekonstrukci uzlů podle SŽDC zvýší bezpečnost při průjezdu stanicemi a zároveň i rychlost, kterou stanicemi mohou vlaky projíždět. V břeclavském uzlu se například bude traťová rychlost zvyšovat ze současných 30 až 40 kilometrů v hodině na 120kilometrovou rychlost. Stanicí projíždí čtvrtina veškeré nákladní dopravy v ČR. V rámci rekonstrukce pražského spojení mezi Holešovicemi a Bubenčí budou obnoveny koleje i náspy bezmála čtyřapůlkilometrové trati. Opraveny budou rovněž obě nádražní budovy a vznikne nová zastávka v Podbabě.
Předběžnou hodnotu průjezdu železničním uzlem v Ústí nad Orlicí SŽDC odhadla na 1,4 mld. Kč. Hodnota rekonstrukce trati mezi Holešovicemi a Bubenčí a rekonstrukci průjezdu Břeclaví správa shodně odhadla na zhruba miliardu korun. Podle optimistických scénářů SŽDC by vítězové jednotlivých zakázek měly být známí do listopadu. Se zahájením prací by se tak mohlo začít ještě letos na podzim.
zpráva ČTK