Průmysl a obchod

Obec Jamné se dočkala obchvatu – za 156 miliónů

Jamné na Jihlavsku objíždějí auta po novém obchvatu. Obci pomůže od husté dopravy a řidičům ze Žďárska se díky němu zlepšila cesta k dálnici D1. Nová část silnice druhé třídy mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou měří 1,8 kilometru. Její výstavba trvala rok a stála 156 mil. Kč, řekl náměstek hejtmana Libor Joukl.

Obchvatu se mělo ve stejné době dočkat i Rytířsko, místní část obce Jamné. Nepodařilo se však dohodnout s jedním vlastníkem pozemku, z toho důvodu musela být stavba rozdělena na dvě části. Dohoda o pozemku stále není uzavřena. Joukl předpokládá, že by v tom kraji mohl pomoci chystaný zákon o liniových stavbách.
Obchvat na krajské silnici číslo 353 postavily firmy Eurovia CS a Strabag. Nová silnice zčásti vede po 11 metrů vysokém náspu s přemostěním přes Jamenský potok. Z jedné strany je lemována 52 metrů dlouhou protihlukovou stěnou. Na úpravách v okolí obchvatu budou dělníci pracovat až do konce července.
Na obchvat slíbila dát EU 103 mil. Kč. Na spojnici mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, která měří 38 kilometrů, už kraj s podporou Unie postavil obchvat Bohdalova, který slouží od roku 2009. Obchvat chce i městys Nové Veselí. Za tuto stavbu se loni přimluvil prezident Miloš Zeman, který má ve Veselí chalupu.
zpráva ČTK