Průmysl a obchod

Objem veřejných stavebních zakázek v 1. čtvrtletí klesl o třetinu

Stavební firmy získaly v letošním prvním čtvrtletí od veřejné správy zakázky za celkem 14,3 miliardy korun, což je meziročně o 31,4 procenta méně. Pokles se tak ještě zrychlil, neboť o rok dříve činil osm procent. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou má ČTK k dispozici.
Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, se za čtvrtletí propadla meziročně o 39 procent na 3,23 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také klesl, a to o 28,9 procenta na 11 miliard korun.
„Reálný pokles hodnoty zadaných zakázek v prvním čtvrtletí 2013 byl přitom ještě výraznější, protože do 31. března 2012 byla povinnost zveřejňovat podlimitní veřejné zakázky s hodnotou do šesti miliónů korun bez DPH, po novelizaci zákona o veřejných zakázkách byl tento limit snížen na tři milióny korun bez DPH,“ upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Praha Zdeněk Kunc. Dodal, že od 1. ledna 2013 také vzrostla DPH u stavebních prací o jeden procentní bod.
Podle experta na státní tendry ze společnosti Otidea Tomáše Langra poklesly zakázky proto, že pro zadavatele je nyní celý proces veřejných zakázek mnohem složitější a administrativně i časově náročnější než před novelou zákona. „Obávají se, že se jim nepodaří vysoutěžit společnost, která jim dokáže dodat kvalitní služby, a pokud se chtějí rozhodnout hospodárně, tak často raději ani nesoutěží. Z praxe víme, že někdy zadavatelé zajdou až tak daleko, že rozdělí předmět veřejné zakázky na více menších zakázek, což je ovšem nezákonné,“ prohlásil Langr. Dodal, že se to týká především obcí a malých měst, které si většinou ani nemohou dovolit zaplatit experty, kteří jim s administrací zakázky pomůžou.
Největší objem veřejných zakázek získala společnost OHL ŽS, která vyhrála tendry za 1,96 miliardy korun. Z dalších 141,7 miliónu korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.
Mezi zadavateli zakázek výrazně klesl podíl měst a obcí, hodnota jimi vypsaných zakázek se snížila o 58,2 procenta na pět miliard korun. U vládního sektoru hodnota meziročně vzrostla o 2,7 procenta na 6,25 miliardy korun a u ostatních zadavatelů narostla o 10,3 procenta na tři miliardy korun. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC); šlo o celkem osm zakázek za 3,96 miliardy korun.
Hodnotu jedné miliardy korun přesáhly tři zakázky, všechny vypsala právě SŽDC. Největší zadanou veřejnou zakázkou byla modernizace železniční trati Tábor–Sudoměřice u Tábora za 1,74 miliardy korun, kterou získala společnost OHL ŽS. V březnu 2013 nebyla vypsána žádná velká zakázka s předpokládanou cenou nad miliardu korun.
zpráva ČTK