Průmysl a obchod

Obnovuje se stavba čtyřpruhu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové

Během několika týdnů se začne se stavbou čtyřproudové silnice z Opatovic nad Labem do Březhradu. Pozastavená stavba mezi Pardubicemi a Hradcem Králové přijde asi na 1,5 miliardy korun, na letošek je vyčleněno 300 miliónů korun. Novinářům to řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Zároveň dodal, že se intenzivně připravuje výstavba R35.
 
„Budeme pokračovat v příštích letech v plném tempu, aby stavba (Opatovice–Březhrad) byla do konce roku 2015 dokončena,“ řekl Stanjura.
Silnice I/37 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové už je ve velké většině vedená čtyřmi pruhy, zbývá dostavět pouze poslední úsek mezi Opatovicemi nad Labem a Březhradem. Úsek měří více než tři kilometry, má tři mostní objekty a zahrnuje i téměř kilometr protihlukových stěn.
Ministr v Pardubicích jednal s vedením krajem, poslanci i zástupci ŘSD. Jako prioritu označil dlouho odkládanou stavbu R35. Celý úsek až k Mohelnici by měl být hotov v roce 2020.
Podle Stanjury by se spojnice na Moravu dlouhá asi 110 kilometrů měla začít stavět na jaře roku 2015. Jako první přijdou na řadu úseky Opatovice nad Labem–Časy a Časy–Ostrov o délce asi 24 kilometrů.
„Tyto úseky připravujeme tak, aby se daly v roce 2014 soutěžit. Současně připravujeme další tři stavební úseky na území tří krajů. Je to věc republikového významu,“ řekl Stanjura.
Zároveň by se letos, jak dovolí počasí, měla začít stavět v Pardubicích přetížená křižovatka U Trojice v hodnotě 900 miliónů korun. Kromě silničních staveb ministerstvo dopravy počítá s investicemi na železnici.
Na letošní rok se připravuje první stavební etapa trati Pardubice a Hradec Králové. Začala stavba železničního koridoru v Ústí nad Orlicí a v příštím plánovacím období Evropské unie se počítá s koridorem Ústí nad Orlicí–Choceň. Je to investice odhadem za 6,5 miliardy korun bez DPH.
„Máme v havarijním stavu 93 dopravních staveb. To jsme dnes panu ministrovi jen připomněli. Probírali jsme jen stavby, které jsou realizovatelné v brzké době," řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).
zpráva ČTK