Průmysl a obchod

Obviněným za zřícení domu v Soukenické ulici hrozí až deset let

Policie obvinila kvůli zřícení domu v pražské Soukenické ulici jednatele firmy Sting a stavbyvedoucího. Dům byl údajně přestavován v rozporu s povolením, stavbyvedoucí navíc neměl živnostenské oprávnění. Za trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti jim hrozí až deset let vězení.
Vyšetřovatel nevyloučil, že mohou padnout další obvinění. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Dům se při přestavbě zřítil loni v říjnu. V jeho sutinách zemřeli čtyři dělníci. Chyba je podle vyšetřovatele na sedmatřicetiletém stavbyvedoucím a sedmašedesátiletém jednateli firmy. Tou byla společnost Sting. „U nich jsme zjistili tak zásadní pochybení, že je policejní komisař obvinil z trestného činu obecného ohrožení,“ řekl Hulan. Policie na základě výpovědí a znaleckého posudku zjistila řadu pochybení. Budova byla podle Hulana například přestavována v rozporu s úředním rozhodnutím. Nebyly také dodrženy technologické postupy, nebylo zabezpečeno odborné vedení stavby a byla hrubě poškozena bezpečnost práce.
Dodal, že firma neměla odpovídající, takzvané kulaté razítko. „K těmto činnostem, které prováděli, nebyli oprávněni,“ řekl Hulan. Společnost si proto měla najmout někoho, kdo toto oprávnění bude mít, tedy stavbyvedoucího. Ani ten ale příslušné povolení nevlastnil. „Navíc pro tuto činnost, pro kterou byl najat, nemá živnostenské oprávnění,“ podotkl Hulan.
Obviněným hrozí v případě odsouzení tři až deset let vězení. Vyšetřování ale bude podle Hulana pokračovat ještě několik měsíců. Počet obviněných se proto ještě může rozšířit.
Radnice Prahy 1 na základě svého vyšetřování již po nehodě tvrdila, že se dům zřítil v důsledku nepovolených stavebních prací. Statiku domu podle starosty Filipa Dvořáka (ODS) narušily celkem tři zásahy. Jedním z nich bylo odstranění stropu ve třetím patře, druhým zbourání části ramen schodiště a posledním odtěžení podloží pod nosnou zdí v přízemí.
Pod troskami domu zemřeli dva Bulhaři, jeden Ukrajinec a jeden Moldavan. Dělníky se na místě snažily zachránit dvě stovky hasičů. Na záchranných akcích, které trvaly přes 40 hodin, se podílel i městský statik, psovodi pražské městské policie, báňští záchranáři, policisté, zdravotníci a soukromé firmy.
zpráva ČTK