Průmysl a obchod

Odboráři se nedohodli se zaměstnavateli na nových mzdových tarifech

Stavební odboráři se nedohodli se zástupci zaměstnavatelů na nových mzdových tarifech. Do hry tak vstoupí zprostředkovatel z Ministerstva práce a sociálních věcí, který by měl pomoci s řešením patové situace. Odboráři navrhovali růst tarifů o 5 procent, zaměstnavatelé trvali na ponechání současné úrovně. ČTK to sdělila mluvčí Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS) Alena Čechová.
Minimální tarif ve stavebnictví nyní činí v první platové třídě 8300 Kč. Nejvíce odborářů spadá do třetí až páté třídy, kde jsou minimální hodinové mzdy 59,30 až 71,60 Kč. Základní sazba minimální mzdy při 40 hodinách odpracovaných týdně je podle zákona 8000 Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu.
Dohodu o přizvání zprostředkovatele s odboráři podepsal prezident SPS Václav Matyáš. „Společně určitě najdeme vhodné řešení, aby kolektivní smlouva byla uzavřena a mohla od 1. dubna vstoupit v platnost,“ řekl Matyáš.
Současná kolektivní smlouva vyššího stupně platí od 1. dubna 2011 a vyprší posledním dnem letošního března. Kromě minimálních platů dokument řeší také práci přesčas či v noci, pravidla pro podávání výpovědí a stanoví nárok na minimálně čtyři týdny dovolené. Z této smlouvy vycházejí jednotlivé podnikové kolektivní smlouvy. Na všech ostatních změnách se už obě strany dohodly.
zpráva ČTK