Průmysl a obchod

Odborníci se neshodli na závažnosti závad na mostech na D47

Na mostech na reklamovaném úseku dálnice D47 u Ostravy nebyly shledány žádné závady, které by omezily jejich nosnost nebo životnost. Na diskusním setkání odborníků to řekl Jiří Stráský z Fakulty stavební VUT v Brně. Podle Miloslavy Pošvářové ze společnosti Mott MacDonald je však konstrukce mostů výrazně zkorodovaná. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stav mostů dříve označilo za rizikový a omezilo na nich rychlost.
Spor mezi ŘSD a zhotovitelem úseku dálnice společností Eurovia CS se vede zejména o tři velké mosty přes Odru, Opavu a železniční trať. Kromě sporu o kvalitu mostů se ŘSD a Eurovia přou o to, kdo může za zvlnění vozovky v daném úseku.
Za současné nedostatky D47 podle Stráského mohou nedodělky a špatná údržba. Jde například o použití nevhodného materiálu u některých spojů a jejich nedostatečné ošetření proti korozi. Kvůli špatné údržbě staveb nemůže řádně fungovat odvodňovací systém, což si může v budoucnu vyžádat nutné dřívější opravy mostu. Všechny tyto vady je nutné řešit standardní cestou v reklamačním řízení, řekl.
Podle Pošvářové, která mimořádné prohlídky mostů prováděla, Stráský uvedl pouze méně významné závady. Za nejzávažnější vady označila výrazné zkorodování dolních pásnic a výrazné korozní oslabení konstrukce. Akutní zřícení mostů sice nehrozí, ale je potřeba míru korozního oslabení změřit a přepočítat nosnost mostů, upozornila.
Šéf ŘSD René Poruba míní, že setkání bylo uspořádané pro podporu zájmů zhotovitele problematického úseku D47, společnosti Eurovia CS. Tvrzení Eurovie označil za účelová a úmyslně nepravdivá. Stavební firma se podle něj pokouší vyvolat nátlak na zaměstnance ŘSD, kteří se věnují problematice D47, a na něj.
Problematický úsek dálnice D47 u Ostravy v délce zhruba osm kilometrů postavilo za 4,5 miliardy korun konsorcium firem v čele se společností ODS-Dopravní stavby Ostrava, kterou později převzala stavební firma Eurovia CS.
zpráva ČTK