Průmysl a obchod

OHL ŽS loni klesly tržby o zhruba 150 miliónů korun

Pětce českého stavebního trhu OHL ŽS loni klesly tržby o zhruba 150 mil. Kč na 8,845 mld. Kč. Tržby brněnské firmy klesají od roku 2009 pravidelně. Před třemi lety byly o necelé 4 miliardy vyšší. Vyplývá to z informací, které firma zveřejnila v podnikovém časopise. Čistý zisk firmy klesl z 277 mil. Kč na 79 mil. Kč. O práci přišlo za loňský rok 190 lidí, dnes společnost zaměstnává asi 1500 lidí.
Firma má za sebou změny v oborové struktuře tržeb. V minulých dvaceti letech byl základem výsledku společností obor dopravních staveb, loni poprvé měla vyšší tržby v pozemním stavitelství. Týkaly se staveb pro školství, zdravotnictví nebo oblast kultury.
OHL ŽS se stále více orientuje na tendry v zahraničí. Loni působila například na Slovensku, v Polsku, Bosně, Rumunsku nebo Rusku. V Bulharsku firma postavila za 115 mil. Kč železniční most přes řeku Marica. Stavba je součástí železničního koridoru mezi městem Svilengrad a tureckou hranicí. Zhotovitelem koridoru byl SUDOP Praha.
Podle dřívějších vyjádření vedení firmy OHL ŽS letos očekává nárůst tržeb o zhruba 30 procent na necelých 12 mld. Kč. Jedním z důvodů jsou zakázky v zahraničí, které firma získala. Firma staví například obchvat Ružomberoku na Slovensku, v ČR se podílí na rekonstrukci dálnice D1. Dvě velké zakázky za zhruba 6 mld. Kč získala v Polsku, týkají se železničních úseků na trati z Krakova do Lvova.
zpráva ČTK