Průmysl a obchod

OHL ŽS loni zastavila propad výnosů na hranici 9 miliard korun

Pětka českého stavebního trhu brněnská OHL ŽS loni zastavila propad svých výnosů na hranici 9 mld. Kč, což je zhruba stejné číslo jako v roce 2011. Firmě ale vzrostla zásoba práce z 11 na 18 mld. Kč. Generální ředitel společnosti Michal Štefl to uvedl v aktuálním čísle časopisu firmy.
Na krizi OHL ŽS reagovala vnitřní restrukturalizací, musela také propouštět. Podle dostupných informací loni zaměstnávala méně než 1500 lidí, ještě před krizí to bylo kolem dvou tisíc.
„Ne všechny kroky restrukturalizace se ukázaly jako pozitivní, proto od počátku roku 2013 dochází u závodu železnice k obnovení divize mostů a tunelů a v teritoriu ČR k využití silničních kapacit,“ uvedl Štefl.
Firma je v posledních letech aktivní v zahraničí. Připravuje nové projekty v Srbsku, Bosně a Hercegovině, Rusku, Polsku, Ázerbajdžánu nebo Turkmenistánu. „Strategickým úkolem se stává rozšíření portfolia našeho výrobního programu o obory energetických projektů,“ dodal Štefl.
OHL ŽS podle dřívějších informací koncem roku 2011 získala kontrakt v hodnotě 50 miliard korun. Má stavět železnici na severu Ruska v lokalitě Obskaja – Salechard – Nadym včetně mostu přes řeku Ob. Firma se podílí i na některých projektech mezinárodního koncernu OHL International. Jde především o saúdskoarabský projekt vysokorychlostní železnice Mekka–Medina a projekt Marmaray, který propojí dosud oddělené části istanbulského metra a železniční sítě na evropské a asijské straně prostřednictvím tunelu vedeného pod Bosporskou úžinou.
zpráva ČTK