Průmysl a obchod

OHL ŽS opět začala opravovat D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší

Firma OHL ŽS opět začala opravovat problémový úsek dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší na Žďársku. Práce se nedávno zastavily, když OHL ŽS uvedla, že kvůli špatné únosnosti krajnic nemůže pokračovat ve výstavbě, a požadovala proplacení zvýšených nákladů. Ministr dopravy Zdeněk Žák o víkendu firmu vyzval k obnovení prací na rekonstrukci a pohrozil vypovězením smlouvy.
Technický ředitel OHL ŽS Jan Komárek novinářům na místě řekl, že dělníci začali v 8.00 h v úseku, kde byla stavba zastavena, provádět asanační práce. Podle něj se práce rozjely poté, co se firma shodla na technickém řešení s investorem, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Teď neřešíme ekonomické podmínky, ale soustředíme se na technickou část,“ upozornil Komárek.
„Stroje na sjezdu Lhotka začaly s čištěním rigolů, kolový bagr čistí drenážní šachty. Začíná také sanace opěry po sneseném nadjezdu číslo 222,“ uvedl vedoucí projektu Jiří Krátký z OHL SŽ. Práce jsou podle něj zpožděny o několik týdnů. „Hledáme způsob, jak je urychlit tak, aby nebyl ohrožen definitivní termín dokončení stavby, který je podle harmonogramu koncem října 2014,“ dodal Krátký.
Tomáš Čoček ze Státního fondu dopravní infrastruktury uvedl, že kontrola dokumentace sporných objektů měla ověřit postup ŘSD a zjistit, zda jsou požadavky na vícepráce akceptovatelné. Pokud se nevyskytne potřeba speciálních posudků, měl by být podle Čočka znám výsledek nejdéle do jednoho měsíce. „Zdůrazňuji však, že tato kontrola nemá přímý dopad na vztah ŘSD – zhotovitel a práce v podstatě mohou běžet bez omezení,“ sdělil Čoček ČTK.
Výsledek kontroly může mít podle něj tři varianty – ukáže se, že neexistuje situace popisovaná zhotovitelem a žádné vícepráce nejsou potřeba nebo že vícepráce je nezbytná, ŘSD nicméně při přípravě projektu nechybovalo a výdaje lze financovat v plném rozsahu. Ve třetí variantě se může ukázat, že vícepráce je nezbytná, při přípravě projektu však došlo k chybám a výdaje jsou nezpůsobilé k financování.
Podle prvního náměstka Ministerstva dopravy Lukáše Hampla bude úřad postup prací nepřetržitě monitorovat, uvažuje se dokonce o nasazení kamerového systému. Hampl varoval, že ministerstvo pod hrozbou pracovněprávních postihů nepřipustí navýšení víceprací, které nebudou odpovídat schválenému dokumentu. „Může se objevit chyba projektu, nicméně historie nám říká, že vícepráce byl ve velkém rozsahu zneužívaný fenomén, jehož opakování nekompromisně zabráníme,“ prohlásil Hampl.
Podle ředitele ŘSD Davida Čermáka problém vyplývá ze změny obchodních podmínek, které říkají, že veškeré vícepráce musí být dopředu nahlášeny a schváleny, a bez toho je nelze zaplatit. „Je to exemplární případ, a tím by se měla najít rovnováha mezi zhotovitelem a investorem,“ uvedl Čermák.
„Na dalších modernizovaných úsecích D1 jsou stejné problémy, staví se tam, vyjednává se tam a platí pro ně stejně tvrdá opatření jako pro tento inkriminovaný úsek,“ uvedl v pondělí ministr.

zpráva ČTK