Průmysl a obchod

OHL ŽS se bude podílet na výstavbě dálnice na severu Slovenska

Česká stavební společnost OHL ŽS se bude podílet na výstavbě více než 15 kilometrů dálnice na severu Slovenska. Společnost je spolu se slovenským Váhostavem – SK členem konsorcia, které se správcem slovenských dálnic NDS podepsalo smlouvu na výstavbu dálničního úseku u Ružomberoku. NDS dnes informovala, že hodnota zakázky dosahuje více než 227 miliónů eur (šest miliard korun).
 
Nová dálnice odlehčí dopravě v Ružomberoku, kterým v současnosti projíždějí vozidla mířící od Žiliny dále na východ země. Se zahájením výstavby se počítá ještě tento měsíc a stavba má být dokončena nejpozději na jaře 2017. Plánovaný dálniční úsek, jehož součástí bude dva kilometry dlouhý tunel, se východně od Ružomberoku napojí na už existující dálnici. Část nákladů proplatí evropské fondy.
Slovenská média upozornila, že nabídka vítězného konsorcia byla až čtvrtou nejlevnější ze sedmi účastníků tendru. Tři zájemce s nižší cenou, než navrhoval OHL ŽS spolu s Váhostavem, NDS z tendru ovšem vyloučila. Námitky neúspěšných účastníků pak přibrzdily vyhodnocení veřejné soutěže, která odstartovala před dvěma roky.
zpráva ČTK