Průmysl a obchod

OHL ŽS získala na Slovensku zakázku na modernizaci železnice

Česká společnost OHL ŽS získala na Slovensku spolu s místní stavební firmou Váhostav zakázku za 91,8 miliónu eur (2,3 miliardy korun) na modernizaci železniční tratě u Púchova na západě země. Vítězné konsorcium nabídlo z devíti uchazečů nejnižší cenu.
Rekonstruovaný úsek v délce zhruba 9 kilometrů je součástí koridoru z Bratislavy do Žiliny, kde už několik let probíhají práce kvůli navýšení rychlosti vlaků na 160 km/h. Kromě modernizace samotné tratě se zakázka pro OHL ŽS a Váhostav týká i vybudování nového zabezpečovací zařízení, jakož i stanice v Púchově. V městě se páteřní slovenská trať křižuje se železnicí do Česka.
„Zahájení prací bude v první polovině dubna,“ uvedl při podpisu smlouvy výkonný ředitel pro dopravní stavby OHL ŽS Václav Bartoněk. S dokončením staveb se počítá za tři roky. Od vyhlášení tendru do podpisu smlouvy uplynulo jen pět měsíců.
Ministr dopravy Ján Figeľ doplnil, že vítěz soutěže nabídl mnohem nižší cenu, než byl původní odhad správce železniční infrastruktury ŽSR. Ten počítal, že na modernizaci tratě vynaloží 194 miliónu eur. Nižší cenu Bartoněk odůvodnil mimo jiné lepší organizací práce na staveništi.
 zpráva ČTK