Průmysl a obchod

Oprava části D1 může začít, neúspěšné firmy se neodvolaly

Dlouho očekávaná oprava brněnské dálnice D1 může začít úseky mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Stavební firmy Eurovia CS a Habau se neodvolaly proti výsledkům tendrů, ve kterých neuspěly. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může v následujících týdnech podepsat smlouvy s vítěznými společnostmi. Těmi jsou sdružení firem Colas CZ a Porr a konsorcium OHL ŽS s Alpine Bau.
ČTK o tom informovalo ŘSD. S opravou by se mohlo začít v dubnu, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.
Neúspěšní uchazeči nejprve proti výsledkům tendrů podali námitky k ŘSD. Ředitelství ale jejich výhrady neuznalo, proti čemuž se obě společnosti mohly bránit podáním námitky k antimonopolnímu úřadu. Během desetidenní lhůty, která končila o půlnoci ze čtvrtka na pátek, se tak ale nestalo, uvedla mluvčí Vápeníková. Dodala, že ŘSD od příštího týdne začne jednat s vítězi tendrů o předání stavby.
Skutečnost, že se nikdo z neúspěšných uchazečů u těchto dvou úseků D1 neodvolal, ocenil ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).
Dubnový začátek rekonstrukce dálnice podle Vápeníkové závisí vedle podpisu smluv s vítězi tendrů také na počasí. V prvních fázích příprav bude nutné zajistit objízdné trasy a přesměrovat provoz do jednoho pruhu, což zabere určitý čas. S vlastní stavbou, betonáží a pokládkou asfaltových vrstev se tak začne později, kdy už by klimatické podmínky měly být příznivější.
Colas CZ a Porr zvítězily v tendru na opravu úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou s celkovou cenou 649 miliónů korun proti původně očekávaným 942 miliónům. Podobně společnosti Alpine Bau a OHL ŽS zvítězily ve výběrovém řízení na úsek mezi Lhotkou a Velkou Bíteší s cenou 597 miliónů korun proti původním 967 miliónům, které odhadovalo ŘSD.
Zatím nejistá je situace na zbylých třech úsecích dálnice D1, jejichž rekonstrukci ředitelství silnic nabídlo do veřejných soutěží. V úseku Velká Bíteš–Devět křížů vyprší dalšímu stěžovateli lhůta pro podání stížnosti k antimonopolnímu úřadu koncem příštího týdne a v úsecích Loket–Hořice a Šternov–Psáře podali neúspěšní uchazeči proti výsledkům tendrů námitky k ŘSD, které nyní ředitelství vyhodnocuje.
zpráva ČTK