Průmysl a obchod

Orco má po loňské ztrátě za tři čtvrtletí zisk šest miliard korun

Developerská společnost Orco se za tři čtvrtletí letošního roku dostala do zisku 241,9 miliónu eur (téměř 6 miliard Kč) po loňské ztrátě 201,2 miliónu eur. Tržby meziročně vzrostly o 22 procent na 228,2 miliónu eur. Společnost výsledky oznámila ČTK v tiskové zprávě.
Firma pozitivní výsledek hospodaření přičítá oživení na trhu s komerčními nemovitostmi v Německu a ve střední a východní Evropě. Společnosti také pomohl soudem schválený restrukturalizační plán, v rámci kterého výrazně snížila hodnotu dluhopisů. Za samotné třetí čtvrtletí vytvořilo Orco tržby 65 miliónů eur, loni za stejné období utržila firma 55 miliónů eur. Čistý zisk ve třetím letošním čtvrtletí činil 4,2 miliónu eur. Pro příští rok počítá společnost s tržbami 350 až 380 miliónů eur.
Orco se v posledních dvou letech potýká s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Letos v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let.
Společnost Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě a s jejími akciemi se obchoduje na pražské burze. Mezi největší plánované projekty Orka patří zástavba území kolem bývalého nádraží v Praze-Bubnech. Mají tam vzniknout hlavně byty, kanceláře a obchody. Podle agentury Reuters se chystá také ohlásit prodej projektu kancelářských prostor v pražských Vysočanech a bytového projektu v Jeremiášově ulici.
zpráva ČTK