Průmysl a obchod

Orco po předchozí ztrátě loni v zisku téměř šest miliard korun

Developerská společnost Orco v loňském roce vytvořila zisk 233,4 miliónu eur (zhruba 5,7 miliardy korun). Předloni firma vykázala ztrátu 250 miliónů eur. Tržby se zvýšily na 314,6 miliónu eur po předloňském obratu 251 miliónů eur. Společnost výsledky zveřejnila na svých internetových stránkách.
Firma kladný výsledek hospodaření přičítá zejména jednorázovému efektu přecenění dluhopisů. V letošním roce očekává Orco tržby ve výši 350 až 370 miliónů eur a chce pokračovat v odprodejích dokončených projektů za ceny v hotovosti. V budoucnu Orco očekává příznivý vývoj zejména na trzích ve střední Evropě.
Orco se v posledních dvou letech potýká s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let.
Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě, hlavní oblast působení firmy je v Česku. Její akcie se mimo jiné obchodují na pražské burze. Mezi největší plánované projekty Orka patří zástavba území kolem bývalého nádraží v Praze-Bubnech.
zpráva ČTK