Průmysl a obchod

Památkáři a architekti budou debatovat o soudobé výstavbě

Památkáři a architekti chtějí zasypat pomyslný příkop mezi sebou a sejít se v debatách nad soudobou architekturou v památkových zónách. Umožnit to má nový komunikační projekt Národního památkového ústavu (NPÚ). Jeho pilířem bude web www.npu.cz/novostavby a jeho součástí besedy a procházky po zajímavých místech.
Novinářům projekt představili ředitelka NPÚ Naďa Goryczková a garant projektu Richard Biegel. „My se nebráníme současné architektuře, ta ale musí být kvalitní,“ řekla Goryczková. Podle ní jsou památkáři často chápáni jako někdo, kdo brzdí rozvoj a odmítá moderní výstavbu, takové vnímání by měl projekt upravit. „Není rozdíl mezi starým a novým, ale mezi kvalitním a nekvalitním,“ doplnil Biegel.
Projekt přinese například debaty s architekty a tvůrci moderních staveb Vladem Miluničem nebo Emilem Přikrylem. Milunič postavil slavný Tančící dům v Praze, Přikryl je znám mimo jiné oceňovanou přestavbou bývalého pivovaru na Galerii Benedikta Rejta v Lounech.
NPÚ chce otevřít dialog a vyjasnit postoje památkářů, architektů a dalších zapojených aktérů, například zástupců samosprávy a místních politiků – pokud se budou chtít k debatám připojit. Na webu se otevře diskusní fórum – jednotlivé příklady staveb, o nichž bude možno diskutovat, budou rozdělené do čtyř kapitol. V první rubrice nazvané Nové ve starém budou novostavby, které úspěšně doplnily či obohatily historické prostředí. Příkladem je Národní technická knihovna (NTK) v Praze a Tančící dům. V druhé kategorii budou naopak příklady nezvratných ztrát, za něž organizátoři projektu považují obchodní dům Myslbek na pražských Příkopech nebo Špalíček v Brně. V třetí kapitole jsou shromážděny příklady takzvaných staveb za oponou, tedy nenápadných, ale razantních přestaveb. Jako příklad projekt zmiňuje obchodní dům Palladium v Praze, který sice vypadá přijatelně zvenku, ale uvnitř představuje naddimenzovaný novoblok. V poslední rubrice nazvané Živé město pak budou pozitivní příklady zdařilých přestaveb veřejných prostor, například olomoucké Horní náměstí.
Projekt se postupně zaměří na různá místa. Začne v Liberci, bude pokračovat v Ostravě, Praze, Brně a v Hradci Králové. Potrvá do března příštího roku.
zpráva ČTK
Ukázka webu www.npu.cz/novostavby