Průmysl a obchod

Památkáři vypíšou výběrové řízení na opravu hospitalu na Kuksu

Památkáři vypíšou výběrové řízení na firmu, která provede opravy areálu hospitalu na Kuksu na Trutnovsku. Stavební práce na rekonstrukci areálu za zhruba 450 miliónů korun by měly podle předpokladů začít ve druhém čtvrtletí letošního roku.
ČTK o tom dnes informoval Jindřich Kolda z josefovského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).
Objekt čeká oprava podle plánu sdružení Ateliér 4 a SUDOP Praha, od loňského listopadu na místě budoucího staveniště pracovali archeologové. Průzkum podle památkářů nepřinesl žádné překvapivé nálezy. „K závěru roku 2011 bylo v projektu vyčerpáno celkem 12 miliónů korun, náklady na kompletní projektovou přípravu včetně související inženýrské činnosti představují deset miliónů korun," uvedl ředitel územního odborného pracoviště NPÚ v Josefově Oldřich Pešek.
Přesto, že v letošním druhém čtvrtletí začnou práce na rekonstrukci objektu, turistický provoz na památce stavbaři výrazně neomezí. „Návštěvníci se rozhodně nemusejí obávat, že bychom je kvůli opravám odmítli. Jediná omezení by se měla týkat pohybu v areálu hospitalu, který bude muset být především kvůli bezpečnosti upraven," uvedl vedoucí správy hospitalu Libor Švec s tím, že stavba neomezí ani většinu kulturních akcí pořádaných na Kuksu.
V části hospitalu po opravách vznikne regionální centrum vzdělávání v oboru farmacie, dějin umění či environmentalistiky. Projekt nazvaný Kuks – Granátové jablko počítá také s opravou původní klášterní zahrady, která by se měla vrátit do původní podoby bylinkové zahrady. Peníze z dotace budou směřovat také do oprav teras před hospitalem. Dokončení projektu je naplánováno na rok 2014.
Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je Braunova sochařská výzdoba areálu.
zpráva ČTK