Průmysl a obchod

Pardubice mají zmodernizovanou čistírnu odpadních vod

Po čtyřech letech příprav a dvou letech stavebních prací mají Pardubice zmodernizovanou biologickou čistírnu odpadních vod. Zařízení už odpovídá přísnějším evropským normám. Vypouštěné odpadní vody do Labe mají mnohem lepší parametry a během několika let se to projeví i na čistotě řeky. ČTK to řekl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Josef Fedák.
 
„Samočisticí proces v řece trvá roky. Znečištění, které bylo vypouštěno do Labe, se usazovalo, je tam kontaminace nánosů. Čistička byla jeden z největších zdrojů znečištění. Nová technologie umožňuje to, že to čištění bude na vyšší úrovni a bude mít lepší výsledky," uvedl Fedák.
Do čistírny ze 60 procent putuje městská voda a ze 40 procent voda z průmyslových podniků. Velká stoka prochází pod Labem v oblasti Srnojed a vede do Rybitví. Na stoku se také napojuje potrubí z průmyslové SemtiZone.
„Průmyslové vody se neutralizují na chemické stanici a městské vody se pomocí lapáku očistí od tuku a písku. Pak dochází ke společnému biologickému procesu čištění,“ řekl Fedák.
Vodárny začaly na projektu pracovat v roce 2007. Od letoška funguje zkušební provoz, který potrvá ještě do příštího roku. Modernizace čistírny vyšla na 409 miliónů korun, z toho 203 milióny firma získala z evropských dotací, Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí.
Stavbu před dvěma lety vodárny začaly i přesto, že dostaly pokutu devět miliónů korun od antimonopolního úřadu, které zpochybnilo výběrové řízení na dodavatelskou firmu. Vodárny se soudí, pokutu ale musely zaplatit.
„Spor stále trvá. Dali jsme to ke krajskému soudu v Brně. Pokuta neměla být udělena a byla neadekvátně vysoká. My jsme měli problém s dotací od Státního fondu životního prostředí, byla nám krácena o 25 procent, ucházíme se o to, aby nám byla doplacena,“ řekl primátorčin náměstek Michal Koláček.
Biologickou čistírnu odpadních vod společnost koupila od chemičky Synthesia za 485 miliónů korun. Část peněz si město muselo půjčit, ale dluhy už radnice podle Koláčka zaplatila.
zpráva ČTK